BiH
0

Sutra izjašnjenje o krivnji Gojka Kličkovića optuženog za zločin protiv čovječnosti

FENA
Gojko Kličković, optužen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti u vezi s krivičnim djelima ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, sutra bi se trebao izjasniti o tužbenim navodima.

Ročište za izjašnjenje o krivnji održat će se pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

Optužnica Gojka Kličkovića tereti da je zajedno s drugim članovima SDS-a u tzv. srpskoj opštini Bosanska Krupa svjesno učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

U optužnici se navodi da je Kličković u svojstvu komandanta Kriznog štaba srpske opštine Bosanska Krupa upotrebom vojne sile uspostavio tzv. srpsku opštinu Bosanska Krupa kao područje u potpunosti naseljeno srpskim stanovništvom u kojem su Srbi mogli provoditi kontrolu u svim sferama vlasti i uprave.

Optuženi je, prema navodima optužnice, zajedno s drugim članovima Glavnog odbora SDS-a počinio progon bošnjačkog stanovništva iz općine Bosanska Krupa.

U optužnici se navodi da je optuženi planirao, pokrenuo, naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju stanovništva, napadima na civilno stanovništvo, protupravnim zarobljavanjima i zatvaranjima, mučenjima i nečovječnom postupanju, kao i činjenju drugih krivičnih djela.