Svečana sjednica
15

Sutra imenovanje vlade u Goraždu, Aida Obuća dostavila prijedlog ministara

Piše: E. A.
Aida Obuća
Aida Obuća
Na zahtjev parlamentarne većine koju u Bosanskopodrinjskom kantonu predvodi SDA vanredna sjednica Skupštine BPK na kojoj će se imenovati nova vlada zakazana je za sutra u deset sati, dok je jutros i zvanično donijeta odluka o imenovanju Aide Obuće iz SDA za mandatarku kantonalne vlade, potvrdila je Edita Velić, predsjedavajuća skupštine.

"Odluka je donesena uz konsultacije predsjedavajuće skupštine i zamjenika iz reda hrvatskog naroda, a potom je mandatar dostavio prijedlog budućeg sastava Vlade BPK. Privremena Komisija za izbor i imenovanje je obavila svoj dio posla i imenovanje Vlade bi se trebalo desiti sutra na vanrednoj sjednici skupštine, a dnevni red će biti utvrđen na samoj sjednici", obrazložila je Velić.

U novoj vladi SDA će imati i dvije ministarske pozicije. Na čelu ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose bit će Nataša Danojlić, dok je za poziciju ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica predložen Eniz Halilović. Budući ministar finansija kojeg je delegirala NBL je Šemso Muslić, a ova stranka za ministra urbanizma, prostornog uređenja i zaštitu okoliša predložila je Bojana Krunića.

Prema koalicionom sporazumu mjesto ministra privrede pripalo je A-SDA/Nezavisnom bloku, a na ovoj poziciji će se naći Mensad Arnaut. Budući ministar za boračka pitanja je Edin Aganović iz Stranke za BIH, dok je za ministricu unutrašnjih poslova predložena Nizama Rišljanin, kadar Goraždanske priče.

Za ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport iz Demokratske fronte predložen je Arman Bešlija.