Preminuo u 65. godini
536

Sutra dženaza Hasanu Čengiću, bit će ukopan na porodičnom mezarju kod Ustikoline

B. R.
Hasan Čengić (Foto: F. K./Klix.ba)
Hasan Čengić (Foto: F. K./Klix.ba)
Dženaza jednom od osnivača SDA Hasanu Čengiću bit će sutra, 8. novembra, u Sarajevu i Odžaku kod Ustikoline, a bit će ukopan u Odžaku.
Prvi termin dženaze je u 11 sati u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, dok je drugi termin dženaze i ukop u 14:30 sati na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikoline.

Podsjećamo, Čengić je preminuo u 65. godini. Rođen je u Foči 1957., a završio je Islamski teološki fakultet u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset godina zatvora. Pet godina je bio u zatvoru po pravosnažnoj presudi za "verbalni delikt".

Od 1988. do 1990. radio je u Islamskom centru u Zagrebu. Od 1990. do 1992. bio je tehnički, a potom generalni sekretar SDA.

Od 1992. do 1996. bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije Bosne i Hercegovine.

Od 1998. do 2002. bio je zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Komisije za povratak izbjeglih i raseljenih osoba. Bio je i član Komisije za odbranu i sigurnost Federalnog Parlamenta. Dobitnik je Zlatne značke Patriotske lige i Srebrenog štita Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

Čengić je bio predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.