Pet tačaka
32

Sutra druga vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde na zahtjev poslanika Građanskog bloka

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za sutra je zakazana druga vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde i to na zahtjev 13 zastupnika stranaka Građanskog bloka.

Za dnevni red sjednice predloženo je pet tačaka među kojima je i Odluka o privremenom finansiranju BPK Goražde za prva tri mjeseca 2019. godine. Dnevnim redom planirano je i davanje saglasnosti na odluke o privremenom finansiranju kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i kantonalne Službe za zapošljavanje za prva tri mjeseca 2019. godine.

Zastupnici bi se trebali izjasniti i o Nacrtu budžeta BPK Goražde za 2019. godinu, te Nacrtu zakona o izvršenju budžeta za 2019. godinu, dok rebalans budžeta za 2018. godinu nije predviđen dnevnim redom.

Podsjetimo, na prvoj vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak zastupnici u kantonalnom parlamentu većinom glasova nisu usvojili Odluku o privremenom finansiranju, već je skupštinska većina koju predvodi Građanski blok izglasala nepovjerenje kantonalnoj Vladi.

S druge strane, kako Klix.ba saznaje grupa poslanika u Skupštini BPK Goražde na adresu sekretara skupštine uputila je dopis u kojem ukazuje na nezakonitosti u radu kantonalnog parlamenta. U dopisu, između ostalog, stoji da su na vanrednoj sjednici u ponedjeljak 24.12.2018. godine nezakonito donesene odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi BPK Goražde i formiranju kolegija Skupštine.

Oni podsjećaju na kršenje propisa koje nalaže Poslovnik o radu zakonodavnog tijela koji se odnose na način sazivanja i vođenja sjednice, te ovlaštenjima za potpis akata koje donosi Skupština, ali i na obavezu sekretara Skupštine da se stara o zakonitosti rada Skupštine i radnih tijela i davanje tumačenja Poslovnika u spornim situacijama, u čemu je, tvrde, napravio propuste.

Grupa poslanika istovremeno je podnijela inicijativu privremenog radnog tijela u svhu nadzora ispitivanja, sazivanja i vođenja kao i potpisivanja odluka s vanredne sjednice održane 24. decembra.