Tuzla
0

Sutra debata "Održivi razvoj kroz energetsku efikasnost"

FENA
Unapređenje održivog razvoja putem energetske efikasnosti u kontekstu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU), centralna je tema debate "Održivi razvoj kroz energetsku efikasnost" koja će se održati sutra u Tuzli, a čiji će domaćin biti Udruženje "Vesta".

Radi se o događaju koji će se održati pod patronatom češkog predsjedništva EU i specijalnog predstavnika EU u BiH te u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije.

U sklopu ukupnih aktivnosti planirani su i posjeta švedskog ambasadora u BiH Bosse Hedberga tuzlanskoj termoelektrani, koji će u pratnji njenog direktora Fadila Nadarevića obići postrojenje.

U debati će sudjelovat načelnik Tuzle Jasmin Imamović, eksperti u oblasti energetike - dr. Mirza Kušljugić i Džemila Agić i ekspert za energetiku iz Direkcije za evropske integracije Jasmina Čengić.

Uvodno izlaganje će se odnositi na položaj energetskog sektora BiH u regionalnom kontekstu i kada su u pitanju procesi integracije u EU.

Kako je planirano, diskutirat će se o uvjetima i izazovima koji dolaze sa integracijom u EU u ovoj oblasti kao i mogućnostima konkretnih projekata koji se odnose na energetsku efikasnost.

Slične debate o ključnim pitanjima za mlade i civilno društvo koje predstavljaju dio procesa integracije u EU će se organizirati u Tuzli, Jablanici, Goraždu, Brčkom, Prijedoru, Doboju i Bihaću.

Zaključci svih ovih događaja bit će prezentirani sredinom 2009. godine.

Ovakve tematske debate predstavljaju nastavak direktnog dijaloga sa građanima o stvarnim životnim pitanjima i njihovim očekivanjima vezanim za proces integracije u EU, koji je započeo u proljeće 2008. godine pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika EU u BiH.