BiH
84

Sutra 1. Memorijal Dragi Novaković, godinu nakon njegove pogibije na Bjelašnici

FENA
Prvi memorijal Dragi Novaković, u znak sjećanja na alpinistu koji je poginuo na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici prije godinu dana, bit će organiziran sutra.

Dragi Novaković, 27-godišnji alpinista iz Sarajeva, poginuo je 7. februara, dok je spašavao planinarku koja je tom prilikom teško povrijeđena.

"Očekujemo da će na sutrašnjem memorijalnom pohodu biti više od 100 planinara iz cijele BiH, a učešće su najavili i planinari iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore", rekao je za Fenu vođa sutrašnjeg memorijala Selver Ajrulahi.

Najprije će na groblju Miljevići, gdje je pokopan Dragi Novaković, učesnici Memorijala položiti vijenac i odati počast stradalom alpinisti.

Nakon toga će planinari iz Babinog dola do Opservotorija na Bjelašnici pješačenjem obilježiti godišnjicu pogibije prijatelja i ljubitelja planina.

I na mjestu stradanja gdje je postavljena spomen-ploča iznad Kotlova bit će položen vijenac.

Krećući se 7. januara prošle godine od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 metara nadmorske visine) prema Bivku, na lokalitetu Kotlovi gdje je tlo bilo potpuno prekriveno ledom, jedna planinarka se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je s 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema "kotlu" na 1.600 metara nadmorske visine. Tom priliko Novaković je smrtno stradao.

Organizator sutrašnjeg Memorijala je HPD "Bjelašnica 1923" Sarajevo. Polazak učesnika je u 6.30 sati ispred Zemaljskog muzeja.

Dragi Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD "Bjelašnica 1923" iz Sarajeva.

Brojne su planinski vrhovi u BiH i Hrvatskoj koje je pohodio. Bio je na Triglavu te na alpskim vrhovima Dome de Neige na 4.015 metara nadmorske visine i Grossglockneru, Luizina glava na 3.207 metra nadmorske visine.