BiH
0

Sutkinja Jelena Todorović privremeno udaljena s dužnosti

FENA
Drugostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) potvrdila je Odluku Prvostepene disciplinske komisije kojom je Jelena Todorović, sutkinja Osnovnog suda u Zvorniku, privremeno udaljena s dužnosti sutkinje do okončanja krivičnog postupka.

Pobijajući prvostepenu odluku, sutkinja Jelena Todorović u žalbi ističe da je optužnica povodom koje joj je Prvostepena disciplinska komisija izrekla mjeru privremenog udaljenja s dužnosti sutkinje nezakonita. Ističe da je tužilac bio dužan uzeti u obzir krivični zakon koji je bio primjenjivan u vrijeme navodnog učinjenja krivičnog djela koje joj se stavlja na teret, odnosno Krivični zakon Republike Srpske koji je bio na snazi do 2000. godine.

Drugostepena disciplinska komisija cijeni da su žalbeni navodi neosnovani, jer se isti odnose na krivični postupak i moguće propuste od tužioca u primjeni zakona i isti nisu od utjecaja na postupak koji se vodi po zahtjevu za privremeno udaljenje s dužnosti.

Nesporna je činjenica da je protiv sutkinje Jelene Todorović podignuta optužnica za krivično djelo nesavjestan rad u službi, čime su ostvareni zakonski uvjeti za privremeno udaljenje sutkinje Todorović s dužnosti sutkinje u Osnovnom sudu u Zvorniku.

Imajući u vidu to izneseno, Drugostepena disciplinska komisija smatra da je u konkretnom slučaju potpuno opravdano i neophodno udaljenje sutkinje Jelene Todorović s dužnosti. Zato prihvata razloge koje je u svojoj odluci navela Prvostepena disciplinska komisija, jer je zbog vođenja krivičnog postupka protiv nosioca pravosudne funkcije narušen kredibilitet samog sudije i suda u kome radi te pravosudne funkcije uopće, navodi se u saopćenju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.