BiH
0

Sutkinja Fazlagić upozorila RTVFBiH da je rješenje o privremenoj mjeri izvršno

FENA
Povodom dostavljenog Odgovora tužene strane RTVFBiH na Zahtjev tužitelja Bakira Hadžiomerovića za izricanjem privremene mjere osiguranja i Odgovora na Rješenje Općinskog suda o izrečenoj privremenoj mjeri, danas je u Općinskom sudu u Sarajevu održano ročište.

S obzirom da do današnjeg dana tužena RTVFBiH nije preduzela niti jednu radnju kako bi ispoštovala odluku suda o privremenoj mjeri osiguranja, da se postupak nastavlja, te da se novo rješenje u ovoj fazi postupka ne može donijeti, advokat tužitelja Bakira Hadžiomerovića dr. Nedim Ademović tražio je na današnjem ročištu, između ostalog, da sud donese jasan zaključak i uputu tuženoj strani u vezi s izvršivosti privremene mjere, tj. obaveze RTVFBIH da ispoštuje privremenu mjeru do donošenja novog rješenja.

Sutkinja koja vodi ovaj postupak, Lejla Fazlagić, eksplicitno je upozorila tuženu stranu (RTVFBiH) da je rješenje o privremenoj mjeri izvršno, da na njega nije moguće uložiti žalbu te da ostaje na snazi sve dok sud ne odluči drugačije.

Nepostupanje po sudskom rješenju predstavlja krivično djelo pa je pri kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu već podnesena krivična prijava protiv odgovorne osobe, generalnog direktora RTVFBiH Džemala Šabića zbog nepoštivanja sudskih odluka.

Podsjećamo, 11. decembra Općinski sud u Sarajevu je rješenjem odredio privremenu mjeru osiguranja, kojom se nalaže Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine da Bakiru Hadžiomeroviću omogući rad, odnosno obavljanje poslova na mjestu Odgovornog urednika TV programa i multimedije u Odjelu za TV program i multimediju do okončanja sudskog postupka.

S obzirom da je tužena strana - RTV FBiH - dostavila sudu i tužiteljskoj strani određenu dokumentaciju na uvid, sud je zaključio da se nastavi raspravljanje, te je naredno ročište zakazano za nekoliko sedmica, nakon kojeg se očekuje izricanje konačne presude.

Ademović je izjavio da ne može da vjeruje da u jednoj državi, u kojoj u Ustavu jasno stoji da funkcionira u skladu sa zakonom, jedna strana u postupku otvoreno ukazuje sudu da ne želi da ispoštuje odluku jer ima svoje tumačenje te odluke.

Ademović naglašava da je postalo fascinirajuće dokle je princip osjećaja faktičke moći u našoj državi pomjerio granice pravne države i zamjenio sud kao institucionalnu zaštitu zakona.