Prvostepena presuda
141

Sutkinja Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sud BiH donio je danas prvostepenu presudu kojom je suspendovanu sutkinju Azru Miletić osudio na dvije i po godine zatvora.

Miletić se zajedno sa Senadom Šabićem i Ramom Brkićem teretilo za primanje i davanje mita.

Prema optužnici, Šabić i Brkić su u periodu od jula 2014. do februara prošle godine Azri Miletić obećali novčanu naknadu kako bi utjecala na ishod drugostepenog postupka u kojem im je bilo suđeno za organizovani kriminal.

U optužnici je navedeno da je Miletić pristala i od posrednika S-1 primila dio obećanog novca, čime je svjesno prekršila zakon.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Prema navodima Tužilaštva BiH, Miletić se sa svjedokom S-1 sastala 16. januara 2015. godine u ugostiteljskom objektu na Otoci, kada je na njega vršila pritisak za isplatu novca i vezivala ga za rok otplate njenog stana kupljenog u Tuzli.

Miletić je oslobođena optužbe za djelo kršenje zakona od strane sudije, uz obrazloženje da Državno tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je svjesno kršila Zakon o krivičnom postupku. Izrečena joj je mjera zabrane vršenja nosioca pravosudne funkcije od tri godine.

Od Miletić se presudom oduzima imovinska korist od 3.000 eura, koji je dužna uplatiti u roku od tri mjeseca do dana pravosnažnosti presude.

U kaznu zatvora bit će joj uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, tačnije mjesec dana.

Za Senadom Šabićem i bivšim komesarom policije Unsko-sanskog kantona Ramom Brkićem, koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti te proizvodnje i trgovine drogom, raspisana je međunarodan potjernica jer su pobjegli iz BiH.

Oni su uhapšeni u februaru 2014. godine.