{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutjeska: Mrtvi kapital ili laboratorija u prirodi?

3.7.2015. u 16:25
9
25
Sutjeska: Mrtvi kapital ili laboratorija u prirodi?
9
U Nacionalnom parku Sutjeska jučer je završeno sedmodnevno istraživanje živog svijeta u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, u zoni neposrednog uticaja planiranih malih hidroelektrana na ovim rijekama.
Istraživanje insekata uz Sutjesku (Foto: Nataša Crnković)
Istraživanje insekata uz Sutjesku (Foto: Nataša Crnković)


Neobrađeni rezultati već ukazuju na izuzetno bogatstvo i usku vezanost velikog broja rijetkih vrsta za ove vodotoke, te dodatno pobijaju opravdanost izgradnje pomenutih objekata na vodotocima NP Sutjeska. Istraživanje su pokrenuli Centar za životnu sredinu, Arbor Magna i WWF, uz podršku švajcarske organizacije Pro Natura, a uz učešće više od 20 istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Za vrijeme istraživanja iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je došlo saopštenje koje na licemjeran način pokušava da ospori čitavu kampanju, kojoj je cilj da se Nacionalni park Sutjeska očuva i da se zaustave planovi za izgradnju malih hidroelektrana.

Istraživnaje makrozoobentosa (Foto: Jelena Đuknić)
Istraživnaje makrozoobentosa (Foto: Jelena Đuknić)


Đorđije Milanović, Udruženje za zaštitu prirodnog naslijeđa Arbor Magna, kazao je: "Ne mogu da shvatim poruku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da se kampanjom 'već duže vrijeme neistinama, nepotpunim informacijama ili dezinformacijama obmanjuje javnost', kada se sve informacije kojima raspolažemo i sa kojima izlazimo u javnost baziraju upravo na temeljnim naučnim istraživanjima, koja smo i ovih dana provodili. Za potrebe istraživanja angažovano je preko 20 stručnjaka iz regije (ihtiolozi, ornitolozi, herpetolozi, briolozi, botaničari, entomolozi i dr.), koji su predano radili na poslu koji je trebao biti urađen od strane izrađivača spornih studija uticaja".

U saopštenju Ministarstva stoji i zamjerka da istraživački tim nije tražio dozvole za istraživanje, što nije tačno. Dozvole za rad su dobijene od nadležnih institucija: Nacionalnog parka Sutjeska i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, te nikakvo odobrenje nije bilo potrebno od Ministarstva, u skladu sa članom 91. Zakona o zaštiti prirode.

Kanjon Sutjeske (Foto: Jelena Đuknić)
Kanjon Sutjeske (Foto: Jelena Đuknić)


Nakon gorkih iskustava sa dosadašnjim stavovima Ministarstva po ovom pitanju, ovakve izjave uopšte ne iznenađuju, nego potvrđuju nestručnost i suštinsko nerazumijevanje problematike u okviru ove institucije, saopćeno je.

U nedostatku argumentacije, ministrica Golić špekulativno proziva ekološke organizacije da možda imaju skrivene motive u ovoj kampanji, što je sramotno za jednu ovakvu instituciju, koja je najodgovornija za loše stanje u NP Sutjeska i za odobrenje studija uticaja koje vrijeđaju i struku i decenije napornog rada na očuvanju ovog područja.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu smatra da ovo nije samo pitanje Sutjeske.

Mala prutka (Foto: Nataša Crnković)
Mala prutka (Foto: Nataša Crnković)


"Sutjeska je simbol svih borbi koje vodimo za očuvanje naših rijeka. Predstavnici Ministarstva su prije dvije godine izjavili da je Sutjeska mrtvi kapital, dok mi istraživanjima biodiverziteta NP Sutjeska potvrđujemo da ovo područje ima najveće predispozicije za razvoj turističkih i naučno-istraživačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Neće mnogo proći dok se interesi pojedinaca i žustro podržavanje ovakvih projekata od strane vlada ne krenu rušiti kao kula od karata pod pritiskom struke, javnosti i razuma", kazala je Crnković, navodi se u saopštenju za javnost Centra za životnu sredinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: