Niko nije nadležan
709

Susreti sa zmijama postali svakodnevnica u Sarajevu, uskoro počinje postavljanje zaštite uz Miljacku

Piše: Dž. L.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Kao i prethodnih godina, mještani sarajevskih naselja i ove godine strahuju od zmija koje nerijetko sreću na gradskim ulicama, ispred zgrada, u parkovima... U Kantonu Sarajevo niko nije odgovoran i nadležan za uklanjanje zmija zbog čega su građani prepušteni sami sebi.

Proteklih dana zaprimili smo nekoliko poziva uplašenih građana koji su imali neugodne susrete s duguljastim gmizavcima. Tako smo zaprimili fotografije zmije na zidu uz obalu Miljacke u naselju Drvenija.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

U razgovoru sa Suvadom Lelom, profesorom s Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu saznajemo kako je zmija sa fotografije, na sreću, potpuno bezopasna.

"Riječ je o ribarici Natrix tessellata koja se pojavljuje uz obale rijeka od mjeseca maja. Svim građanima savjetujem da pogledaju ovu zmiju i samo prođu pored nje", kazao nam je Lelo.

Uz obale Miljacke proteklih godina postala je sasvim normalna pojava vidjeti zmiju, a glavni razlog je visoko rastinje uz vodu koje je veoma pogodno stanište za zmije. U ovim predjelima uglavnom se nastanjuju bezopasne ribarice, ali građanima nije važno o kojoj vrsti je riječ jer im je svaki susret sa zmijom neugodan, a za djecu i traumatičan.

Kako bi se spriječila najezda zmija duž obale Miljacke, prije svega je potrebno redovno kositi travu, govori nam Šefik Pašagić, direktor firme Sanitacija 3D koja je od prošle godine zadužena za obavljanje poslova deratizacije na području Kantona Sarajevo.

Međutim, košnja trave uz obalu Miljacke veliki je problem zbog podjele nadležnosti. Iz preduzeća Park govore nam kako su oni već nekoliko puta kosili travu do obale Miljacke. S druge strane, Gradska uprava Grada Sarajeva, u čijoj nadležnosti je košenje obale Miljacke, tek je polovinom prošlog mjeseca pokrenula projekt košenja obale rijeke od mosta Čobanija do mosta Skenderija.

"Sve bismo mogli zaštititi, ali nije bilo interesa nadležnih", kazao nam je Pašagić na početku razgovora.

Naime, on je prije dva mjeseca s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom razgovarao o problemu najezde zmija u glavnom gradu BiH. Međutim, čini se kako nisu pronašli "zejednički jezik".

"Naš prijedlog bio je da postavimo repelente na dužini od Darive do kraja općine Novo Sarajevo, deset kilometara s jedne strane rijeke i deset s druge strane rijeke te plus prostor oko žičare. Rekao sam gradonačelniku da bi to koštalo između 35.000 i 40.000 KM. Kao garant nama niko ne mora ni marku platiti dok mi to ne uradimo jer bez obzira na svo rastinje, toliko smo sigurni u učinkovitost ovog preparata. Kad bismo postavili preparat, samo je važno da imamo lijepo vrijeme 24 sata, to jest bez padavina, nakon čeka garantujemo da se zmije ne bi pojavljivale od četiri do šest mjeseci", pojasnio nam je Pašagić.

Kako saznajemo, riječ je o američkom preparatu koji u sebi ima naftalin i sumpor. Preparat mirisima ne dozvoljava zmijama da izlaze iz svojih skloništa i time permanentno štiti područje na kojem je postavljen.

Međutim, Pašagić kaže kako Skaka nije prihvatio njegovu ponudu.

"Gradonačelnik je imao na raspolaganju od 5.000 do 6.000 KM, što je nedovoljno. Rekao mi je da uzmem te pare i da Sanitacija uradi posao. Ja to nisam želio zbog svoje reputacije i građana. Ne želim gubiti svoj obraz. Nemoguće je za 5.000 KM zaštititi područje", istakao je Pašagić.

On je gradonačelniku predložio da se udruže četiri općine i izdvoje sredstva za zaštitu, ali ponovo nije naišao na pozitivan odgovor.

"Zovu nas građani iz svih dijelova grada. Ljudi su izbezumljeni. Sve se dešava zbog kiša jer zmije mijenjaju svoja staništa, a one u gradu nemaju prirodnog neprijatelja i predatora koji se njima hrani. Tako da, svi uslovi pogoduju povećanju broja zmija", kazao nam je Pašagić.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

S druge strane, iz Grada Sarajevo odgovorili su nam kako su zaključili ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo o deviperizaciji korita Miljacke od Darive do RTV Doma.

"Ovome je prethodilo ispitivanje tržišta u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te je odabrana najpovoljnija ponuda, odnosno ponuda Zavoda za javno zdravstvo KS. Trenutno se radovi vrše u sladu s vremenskim prilikama, odnosno vodostaju rijeke Miljacke. Ukupna površina planirana za izvođenje deviperacije je 16 kilometara, odnosno obje obale rijeke Miljacke od Darive do RTV doma. Upotrebiti će se repelent u granulama Kalif, koji je namjenjen za upotrebu na otvorenim površinama. Djelovanje repelenta se zasniva na vrlo osjetljivim njušnim receptorima zmija koje izbjegavaju tretirana područja. Repelent stvara veoma neugodnu mirisnu barijeru za sve vrste reptila koji se, nakon primjene, ne zadržavaju na tretiranim površinama. Granule su, radi svoje posebne formule, potpuno ekološki prihvatljive i neškodljive za ljudsko zdravlje i okolinu. Repelent će se postavljati oko ruba rijeke Miljacke, to jest metar do dva od samog korita iste, s ciljem zaštite šetališta od gmizavaca", kazali su nam iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Zbog najezde zmija u sarajevskim naselima, građani KS prošle godine mogli su pojavu ovih gmizavaca prijaviti Zavodu za javno zdravstvo KS prema čijoj preporuci su ovlaštene osobe djelovale na terenu. Kontaktirali smo Zavod kako bismo dobili informacije da li i je i ove godine ista praksa, ali odgovor nismo dobili.