BiH
0

Susreti ministra Alkalaja u Velikoj Britaniji

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se, u okviru posljednjeg dana radne posjete Velikoj Britaniji, s predsjedavajućim svepartijske grupe britanskog Parlamenta za BiH Patrickom Cormackom, saopćeno je danas iz MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je sugovorniku posebno približio situaciju u BiH u kontekstu postizbornog formiranja vlasti. On je naglasio da su posljednji izbori u BiH, u oktobru prošle godine, bili prvi u potpunoj organizaciji zvaničnih bosanskohercegovačkih organa i izrazio nadu da će se što prije nastaviti sa svim reformskim procesima u BiH.

Tokom razgovora ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost za dosadašnju suradnju parlamenata dviju zemalja. U cilju unapređenja parlamentarne suradnje razmatrana je moguća posjeta britanskih parlamentaraca kolegama u Bosni i Hercegovini u oktobru.

Patrick Cormak je ministra Alkalaja detaljnije informirao o političkoj situaciji u Velikoj Britaniji u svjetlu predstojećih izbora i promjena koje se u tom smislu mogu očekivati.

U okviru radne posjete Velikoj Britaniji, ministar Alkalaj s bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Paddyjem Ashdownom u Domu lordova razmijenio je mišljenje o situaciji u BiH.

Ministar Alkalaj je informirao Ashdowna o aktuelnim reformama i započetim procesima neophodnim za nastavak puta BiH ka EU i NATO-u.

Sugovornici su posebnu pažnju posvetili razgovoru o mogućim načinima prevazilaženja aktuelne krize u pregovorima o reformi policije u BiH kao jednom od glavnih preduvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Paddy Ashdown je informirao ministra Alkalaja o svojoj posjeti Bosni i Hercegovini, te pripremama za predstavljanje knjige o iskustvima u postkonfliktnim tranzicijskim društvima.