BiH
0

Susreti ministra Akalaja zadnjeg dana radne posjete SAD-u

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj jučer je, zadnjeg dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, imao odvojene susrete s predsjednikom Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), zamjenikom pomoćnika ministra odbrane za evropsku i NATO politiku, te s direktorom za međunarodne poslove Američkog jevrejskog komiteta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Na sastanku s predsjednikom IRI-a Lorneom Cranerom razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, američkoj vanjskoj politici prema BiH, a posebno je razmatrano djelovanje IRI-a u našoj zemlji koji već nekoliko godina svojim programima radi na promociji demokratije.

U razgovoru s predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Kennethom Wollackom razmotrene su aktivnosti NDI-a u BiH i aktuelna politička situacija u našoj zemlji.

Upućen je poziv ministru Alkalaju da prisustvuje demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Denveru krajem augusta.

Tokom razgovora sa zamjenikom pomoćnika ministra odbrane za evropsku i NATO politiku Danielom Fatom poseban akcent je stavljen na napredak BiH u procesu evroatlantskih integracija, kao i na pomoć koju će SAD pružiti BiH da bi što brže ispunila uvjete za punopravno članstvo u NATO-u.

Ministar Alkalaj se sastao i s direktorom za međunarodne poslove Američkog jevrejskog komiteta Andrewom Bakerom pri čemu su razmatrana pitanja vezana za poštivanje ljudskih prava u BiH posebno prava manjina u svjetlu budućih ustavnih reformi. Također su ocijenjene zabrinjavajućim pojave antisemitizma u BiH.

Naglašeno je da se ovim pojavama mora posvetiti značajnija pažnja, te da će u tom smislu Američki jevrejski komitet sa zanimanjem pratiti razvoj političke situacije u BiH.