{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Susreti ministra Akalaja zadnjeg dana radne posjete SAD-u

F
FENA
29.5.2008. u 15:08
0
0
Susreti ministra Akalaja zadnjeg dana radne posjete SAD-u
0
Susreti ministra Akalaja zadnjeg dana radne posjete SAD-u
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj jučer je, zadnjeg dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, imao odvojene susrete s predsjednikom Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), zamjenikom pomoćnika ministra odbrane za evropsku i NATO politiku, te s direktorom za međunarodne poslove Američkog jevrejskog komiteta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.
Na sastanku s predsjednikom IRI-a Lorneom Cranerom razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, američkoj vanjskoj politici prema BiH, a posebno je razmatrano djelovanje IRI-a u našoj zemlji koji već nekoliko godina svojim programima radi na promociji demokratije.

U razgovoru s predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Kennethom Wollackom razmotrene su aktivnosti NDI-a u BiH i aktuelna politička situacija u našoj zemlji.

Upućen je poziv ministru Alkalaju da prisustvuje demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Denveru krajem augusta.

Tokom razgovora sa zamjenikom pomoćnika ministra odbrane za evropsku i NATO politiku Danielom Fatom poseban akcent je stavljen na napredak BiH u procesu evroatlantskih integracija, kao i na pomoć koju će SAD pružiti BiH da bi što brže ispunila uvjete za punopravno članstvo u NATO-u.

Ministar Alkalaj se sastao i s direktorom za međunarodne poslove Američkog jevrejskog komiteta Andrewom Bakerom pri čemu su razmatrana pitanja vezana za poštivanje ljudskih prava u BiH posebno prava manjina u svjetlu budućih ustavnih reformi. Također su ocijenjene zabrinjavajućim pojave antisemitizma u BiH.

Naglašeno je da se ovim pojavama mora posvetiti značajnija pažnja, te da će u tom smislu Američki jevrejski komitet sa zanimanjem pratiti razvoj političke situacije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: