BiH
0

Susret Silajdžić - Mesić u Bukureštu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se u Bukureštu s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, s kojim je razgovarao o samitu NATO-a.

Kako je izjavio predsjedavajući Silajdžić, BiH očekuje da na samitu dobije i formalnu potvrdu napora u reformskim procesima u vidu Intenziviranog dijaloga koji bi otvorio mogućnost da BiH postane država koja učestvuje u Akcionom planu za punopravno članstvo -MAP-u.

BiH očekuje Intenzivirani dijalog, a Hrvatska ulazak u NATO, kazao je Silajdžić.

Tokom susreta je razgovarano između ostalog i o bilateralnim odnosima između BiH i Republike Hrvatske te unapređenju saradnje.

Bilo je riječi i o Međudržavnom vijeću te je rečeno da se termin treba što prije usaglasiti i organizirati sjednica Vijeća.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić s delegacijom je posjetio Ambasadu BiH u Bukureštu, gdje je domaćin bio ambasador BiH u Rumuniji Branko Nešković.

U delegaciji su bili i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar odbrane Selmo Cikotić i ambasador BiH pri NATO-u Nikola Radovanović.

Delegacija BiH, predvođena predsjedavajućim Silajdžićem, prisustvovala je i prijemu koji je organizirao rumunski premijer Calin Tariceanu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.