BiH
0

Susret šefova diplomatije BiH i Norveške

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Jonasom Gahr Støreom, u sklopu posjete Kraljevini Norveškoj.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, ministri su konstatirali da su politički odnosi kao i saradnja dviju zemalja na visokom nivou, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, ali da ih, nažalost, ne prate jednako dobri ekonomski bilateralni odnosi.

Ministar Alkalaj je istakao da za razvoj ekonomskih odnosa i saradnje postoji mnogo mogućnosti, posebno u energetskom sektoru i turizmu, kao i brojne mogućnosti za intenziviranje kulturne saradnje kroz učešće norveških predstavnika na Sarajevo Film Festivalu i festivalu Sarajevska zima.

Izražena je obostrana spremnost za jačanje saradnje na ekonomskom planu.

Ministar Støre je naglasio da Norveška ima vrlo značajnu i opsežnu projektnu saradnju sa BiH.

U pogledu ugovornog reguliranja bilateralne saradnje, sa zadovoljstvom je konstatirano da će, nakon što je nedavno i BiH okončala sve unutrašnjopravne procedure za stupanje na snagu Sporazuma o viznim olakšicama između BiH i Kraljevine Norveške, ovaj Sporazum početi sa primjenjivanjem od 1. maja ove godine.

Ministar Støre je izrazio spremnost za dogovore o daljnjim viznim olakšicama.

U pogledu saradnje na multilateralnom planu, ministar Alakalaj je izrazio zahvalnost Norveškoj za kontinuiranu podršku u okviru članstva u NATO-vom Partnerstvu za mir (PfP), NATO Trust Fondu, te u procesu reforme odbrane i aktivnostima koje naša zemlja poduzima u cilju daljnjeg približavanja punopravnom članstvu u NATO-u.

Ministar Støre je istakao opredjeljenje Norveške da nastavi snažno podržavati BiH na njenom evroatlantskom putu, pogotovo na daljnjem približavanju punopravnom članstvu u NATO-u, čiji je Norveška član.

Ministar Alkalaj je ukazao na izuzetno uspješne sveukupne aktivnosti Ambasade Norveške u Sarajevu, posebno ističući njenu ulogu kontakt ambasade za države članice NATO-a sa BiH, te izrazio zadovoljstvo što je ponovno određena za kontakt ambasadu za period od sljedeće dvije godije.

Ministar Støre je izrazio punu podršku kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godina, istovremeno upoznavši ministra Alkalaja sa kandidaturom Norveše za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a 2011.-2012. godine, te za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a 2019. godine.