Sarajevo
0

Susret Primorac - Harrison

FENA
Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac danas je u Sarajevu razgovarao s otpravnicom poslova Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Victoriom Harrison.

Harrison je istaknula da Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u BiH planira organizirati sastanak u Londonu, najdalje do marta 2009. godine, na koji bi trebalo da budu pozvane relevantne institucije kako iz javnog tako i iz privatnog sektora koje rade u oblasti energetike i plina, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pored toga, istaknuto je da Ujedinjeno Kravljevstvo pokazuje veliki interes za ulaganja u BiH te da u BiH trenutno ima oko 80 kompanija koje su okupljene u Britanski poslovni klub.

Pored navedenog, otpravnica Harrison je potaknula inicijativu o promociji malih i srednjih poduzeća u BiH i prezentaciji potencijala koje ima BiH.

Zamjenik ministra vanjske trgovine BiH Vilim Primorac je upoznao otpravnicu Harrison o početku implementacije Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te o nedavno održanom sastanku Radne grupe za prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Jedna od međunarodnih obveza BiH, kako je istaknuto, jeste uspostava internog tržišta umrežene energije, tj. električne energije i prirodnog plina, a koji proizilazi iz ugovora o osnivanju Energetske zajednice jugoistočne Evrope, odnosno nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U okviru svojih aktivnosti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, u skladu s Izjavom tri ministra nadležna za pitanje energetike, formiralo Ekspertni tim za izradu, koordinaciju i usuglašavanje zakonske regulative u sektoru prirodnog plina u BiH, sa zadaćom da napravi analizu postojećeg zakonskog okvira na razini entiteta, da izradi pravni akt na razini BiH i da da preporuke za izmjenu postojećih entitetskih zakona radi dobijanja harmoniziranog zakonskog okvira u sektoru prirodnog plina.

Sagovornici su konstatirali da postoje i mogućnosti za poboljšanje bilateralne suradnje, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.