BiH
0

Susret pobratimskih gradova Sarajeva i Friedrichshafena

FENA
Grad Sarajevo je pokrenuo inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu BiH dobije naziv po pobratimskom njemačkom gradu Friedrichshafenu.

-Ove aktivnosti su pokrenute na nivou Općinskog vijeća Novo Sarajevo i nadam se da će procedura ubrzo biti završena, izjavila je danas gradonačelnica Semiha Borovac, nakon prijema koji je Gradska uprava Sarajeva organizirala za delegaciju Friedrichshafena.

Ova delegacija boravi u višednevnoj posjeti Sarajevu, gdje se od 26. oktobra do 18. novembra održava kulturna manifestacija "Dani Friedrichshafena u Sarajevu" u okviru koje će biti obilježeno i 35 godina saradnje dvaju gradova.

Borovac je ukazala na izuzetno plodonosnu dugogodišnju saradnju Sarajeva i Friedrichshafena, koja se i danas uspješno odvija u različitim oblastima. Posebno značajnom je istaknula pomoć ovog njemačkog grada Sarajevu tokom i nakon ratnih događaja.

Grad Friedrichshafen je omogućio obnovu Doma zdravlja "Omer Maslić" u Sarajevu od 800.000 eura, a značajne su njegove donacije Kliničkom centru, Domu "Bjelave", Hitnoj pomoći.

Borovac je kazala da je cilj saradnje na lokalnom niovu da Grad Sarajevo omogući svojim građanima kvalitet života kakav imaju građani Friedrichshafena, zbog čega će se koristiti njihova iskustva u lokalnoj samoupravi i infrastrukturi.

Gradonačelnik Friedrichshafena Josef Buchelmeier ukazao je na potrebu ponovnog reorganiziranja statusa Grada Sarajeva, kojem "nedostaju mnoge strukture političkog vodstva koje postoje u drugim evropskim gradovima".

On je najavio da će u razgovorima s parlamentarcima Evropskog parlamenta, njemačkog saveznog parlamenta i Saveza općina i gradova Njemačke raditi na pokretanju inicijative da Sarajevo postane grad kakav i dolikuje da bude u Evropi.

U okviru "Dana Friedrichshafena u Sarajevu" danas će ispred Doma zdravlja "Omer Maslić" biti otvorena "Česma prijateljstva Sarajeva i Friedrichshafena", koja je poklon ovog njemačkog grada Sarajevu.

Najavljeno je da će i Sarajevo u znak zahvalnosti pokloniti česmu pobratimskom gradu.

U poslijepodnevnim satima će u Umjetničkoj galeriji BiH biti svečano otvorena izložba "Zeppelin", čija će postavka trajati do 18. novembra. Također, tom prilikom će biti prezentirana Monografija "35 godina pobratimstva Sarajeva i Friedrichshafena".