{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Susret nadbiskupa Mambertija i premijera Dodika

F
29.4.2008. u 15:38
0
0
Susret nadbiskupa Mambertija i premijera Dodika
0
Susret nadbiskupa Mambertija i premijera Dodika
Tajnik za odnose Svete Stolice s državama nadbiskup Dominique Mamberti susreo se 28. travnja u Apostolskoj Nuncijaturi, s predsjednikom Vlade Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom.
Budući da je premijer Dodik boravio u Vatikanu 7. rujna 2007., bio je ovo uzvratni posjet.

Nakon susreta na konferenciji za novinstvo premijer Dodik je kazao kako mu je bila čast što se mogao susresti s nadbiskupom Mambertijem.

"Ono što bi naznačili kao dobro jest činjenica da je BiH potpisala Sporazum s Vatikanom i potreba da se taj sporazum implementira. Konstantirali smo da su sada bolji odnosi između vlasti RS-a i Katoličke crkve i da vodimo računa o tome kako bi određeni problemi, koji su stečeni u prošlosti, bili riješeni.

Ja sam razumio poruke ministra Mamberija u vezi s potrebom izgradnje tolerancije u BiH, suživota i svega onoga što jedna etnička zajednica treba imati. Isto tako morao sam ukazati na praktične probleme u funkcioniranju jedne takve zajednice, veliko prisustvo i odlučujuću ulogu međunarodnog faktora ovdje, želju za dominacijom koja je u BiH sve izraženija od strane većinskog naroda kao i potrebu da se u budućnosti kroz ustavni dokument regulira i dadne odgovor na poziciju i potrebu svih u BiH.

Mi smo mišljenja da BiH treba uspostaviti kao složenu zemlju s tri ili više federalnih jedinica", kazao je premijer Dodik iznoseći uvjerenje da bi, tako organizirana zemlja, bila funkcionalna i pravo mjesto za toleranciju i suživot.

"Razgovarali smo i o problemima izbjeglica i o potrebi njihova povratka. To je, naravno, stalno pitanje. Ono je regionalno pitanje i nemoguće ga je izolirano postmatrati za samo jedan lokalitet. Ono što treba reći jest da je formalno-pravno u čitavoj BiH uspostavljena imovinska zaštita izbjeglica i nitko nema ograničenja za korištenje prijeratne imovine osim jednog dijela oficira JNA ovdje u Sarajevu", rekao je nakon susreta premijer Dodik istaknuvši kako u svakom slučaju formalno pravno ne postoje prepreke za povratak.

"Ne treba ni jednim formalnim aktom spriječiti želju bilo koga da se vrati i ja i sada koristim priliku da pozovem sve one koji se žele vratiti da se vrate svojim kućama. To su bila osnovna pitanja i nadam se da smo se dobro razumjeli. Za nas je isto važno da sve vjerske zajednice ovdje djeluju u miru i ostvaruju nesmetano svoju ulogu, ali mi mislimo da vjerske zajednice ne trebaju da se petljaju u politiku i trebaju da ostanu izvan politike", kazao je premijer Dodik.

Nadbiskup Mamberti kazao je kako mu je bilo zadovoljstvo što je mogao nastaviti razgovor s premijerom Dodikom koji su započeli prije nekoliko mjeseci u Vatikanu.

"Nastavili smo s razmjenom pogleda na nacionalnoj i internacionalnoj razini. Za mene je to i prigoda da zahvalim premijeru za podršku u procesu ratifikacije Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine kao i za dobru suradnju s crkvenim katoličkim vodstvom u RS… Sa svoje strane podsjetio sam da Sveta Stolica ne ulazi 'per se' u tehnička rješenja, nego kao moralna snaga favorizira napore pomirenja i mira.

Zahvalio sam premijeru također i na ovome aspektu za sve što će se moći uraditi u budućnosti kako bi se favorizirali i osigurali povratak izbjeglica. Radi se o važnom problemu jer je cilj da se svi, koji su morali napustiti svoje domove, mogli vratiti i u miru živjeti sa svojim susjedima. Obnovio sam najbolje želje kako bi ova zemlja mogla postati izvor koegzistencije", istaknuo je nadbiskup Mamberti podsjećajući na načelo triju konstitutivnih naroda i želju da mognu svi zajedno dati vlastiti doprinos životu i budućnosti zemlje.

Odgovarajući na pitanje, hoće li Sveti otac pohoditi BiH, nadbiskup Mamberti kazao je da mu u svakoj zemlji postavljaju to pitanje. "Nadam se da će papa Benedict XVI. posjetiti jednoga dana BiH, kao što ju je posjetio pokojni Ivan Pavao II dva puta, ali u ovome trenutku ne postoji nikakav konkretan projekt te povjeravamo Gospodinu ovu želju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: