BiH
0

Susret načelnika s gradonačelnicima Sarajeva

FENA
Načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić sastao se danas u Sarajevu s ranijim gradonačelnicima Grada Sarajeva da bi im prezentirao projekte koje je Općina realizirala od 2004. godine do danas.

Pozivu su se odazvali Salko Selimović, Tarik Kupusović, Juraj Martinović, Antun Štitić, Asim Gačanović te Dane Maljković.

Resić je naglasio da su turizam kao glavna razvojna šansa i zaštita kulturno-historijskog naslijeđa temeljni pravci djelovanja Općine.

Ona je tako uspjela očuvati centralno povijesno jezgro, izdržavajući teret brojnih investitora. Zaštićeni su sarajevski trgovi kao duša grada.

Ne treba zaboraviti, naglašava Resić, ni brojne komunalne infrastrukturne projekte koji su ipak osnova razvoja. Općina Stari Grad danas je na 98 posto teritorije opskrbljena prirodnim gasom, završene su aktivnosti priključenja na novu trafostanicu u Mjedenici, obnovljena su stepeništa u više od 100 ulica te završen projekt područnih ambulanti.

"Želimo vratiti dio zaboravljenog Sarajeva tamo gdje je to moguće", ističe Resić, dodajući da je u tom kontekstu u prvom planu zaštita i obnova Tekije na Bendbaši, ali i drugih značajnih objekata visoke kulturno-historijske vrijednosti.

Kada je riječ o Baščaršiji, počela je realizacija projekta popločavanja u skladu s autentičnim izgledom, obnovljene su mnoge trgovke, Sebilj te realiziran projekt rasvjete i videonadzora.

U saradnji s Gradskom upravom, dogovoreno je deminiranje Trebevića do kraja godine, a donatori su već osigurani. Općina ima orijentaciju da se ta olimpijska planina razvija prvenstveno za građane te neće biti dozvoljena nikakva privatna gradnja.

Bivši gradonačelnici interesirali su se o svim projektima, iznijevši i konkretne prijedloge u vezi s pojedinim pitanjima.

Rasim Gačanović tako potcrtava važnost potpuno iskrenog odnosa prema naslijeđu te je prvenstvena zadaća Općine rekonstruirati i zaštititi kulturnu baštinu te “izbaciti uljeze”.

Smatra da trenutno stanje na području općine traži ozbiljna preispitivanja. Nužno je prvo privatnicima zabraniti gradnju na temeljima naših predaka, jer je to nepovredivo područje.

Salko Selimović, koji vodi Klub ranijih gradonačelnika, smatra da je potrebno više prostora dati borbi za konačno imenovanje Sarajeva glavnim gradom BiH. Klub tako obilazi predstavnike domaćih i međunarodnih institucija, dokazujući da je status Sarajeva kao glavnog grada, što je bio i u prošlosti, potrebno ustavno riješiti.