BiH
0

Susret Lajčak - Del Ponte

FENA
Carla del Ponte
Carla del Ponte
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Sarajevu s glavnom tužiteljicom Haškog tribunala Carlom del Ponte o situaciji u BiH i stanju saradnje s Tribunalom, pri čemu je Del Ponte iznijela svoju ocjenu te saradnje.

Lajčak je u izjavi novinarima nakon susreta rekao da je na sastanku naglasio važnost saradnje BiH s Haškim tribunalom. Prema njegovim riječima, ta je saradnja važna za prošlost, za provođenje pravde i da se sazna potpuna istina o nedavnoj prošlosti BiH.

"Istovremeno je važna i za budućnost, jer je jedan od ključnih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropsom unijom", istaknuo je Lajčak.

Zato je potrebno da svi učine sve što mogu da se ostvari potpuna saradnja s Tribunalom, pri čemu će za OHR i njega to biti jedan od prioriteta njegovog mandata.

Del Ponte je kazala da je sigurna da je Lajčak svjestan svih izazova i uvjerena je da će imati dobar kontakt s njim u ostvarenju pune saradnje s Tribunalom.

Navela je da su još četiri važna bjegunca na slobodi, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a cilj Tribunala je da se sudi najodgovornijim za zločine.

Del Ponte dodaje da je nedavno nakon hapšenja Zdravka Tolimira obavijestila Vijeće sigurnosti UN-a i Evropsku uniju da je saradnja BiH s Tribunalom, uključujući RS, dobra, a da puna saradnja znači hapšenje četiri preostala bjegunca, ili njihovo lociranje kao što je uradila Hrvatska u slučaju Ante Gotovine.

Odgovarajući na novinarska pitanja Del Ponte je kazala da nije dobila informaciju da su "Majke Srebrenice" saopćile da ne žele da ona prisustvuje sutrašnjoj dženazi u Srebrenici.

Rekla je da će ići u Srebrenicu i razgovarati s njima, odnosno ponovo im pokušati objasniti da glavni tužilac ne hapsi optužene za ratne zločine.