BiH
0

Susret Komšić - Gloser

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ministra za Evropu i člana Bundestaga SR Njemačke Güntera Glosera, s kojim je razmijenio ocjene i stavove o stepenu razvijenosti bilateralnih odnosa BiH i SR Njemačke, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji, te o reformskom procesu u BiH, saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Konstatirano je da su bilateralni odnosi BiH i Njemačke izuzetno dobri te da ih treba unaprijediti većom ekonomskom i kulturnom saradnjom.

Članovi delegacije posebno su se interesirali za aktuelna politička događanja u BiH i o zastoju u reformi policije.

Gloser je naglasio da s pažnjom prati dešavanja u BiH i u cijeloj regiji.

Predsjedavajući Komšić je kazao da je reforma policije u BiH ključ za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Naglasio je da se sporazum može postići ukoliko domaći političari žrtvuju dio predizborne retorike i pristanu na kompromise i ustupke.

Na sastanku je bilo riječi i o regionalnim pitanjima te odnosima BiH sa susjednim zemljama.

Na pitanje kakve su implikacije po BiH u vezi s konačnim rješenjem statusa Kosova, predsjedavajući Komšić je kazao da "mi u BiH prije svega moramo voditi računa o svojoj zemlji, a da je pitanje Kosova unutrašnje pitanje Beograda i Prištine i međunarodne zajednice koja je prisutna danas na Kosovu".

  • Ukoliko to nije moguće, alternativa tome je da je najbolje rješenje jedinstven stav Vijeća sigurnosti u vezi s trajnim rješenjem kosovskog pitanja. U slučaju unilateralnih akcija bilo koje strane, BiH će zauzeti stav kakav će imati i zemlje i EU i NATO-a. Što se tiče odnosa u regiji, treba graditi odnose temeljem međusobnog povjerenja i uzajamnog interesa te međusobno raspraviti sva moguća otvorena pitanja u duhu dobrobiti i razvoja čitave regije, istaknuo je Komšić.