BiH
0

Susret Komšić - Castagnott

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u Sarajevu s komandantom EUFOR-a generalmajorom Stefanom Castagnottom razgovarao o korektnoj saradnji i doprinosu EUFOR-a u BiH te o putu BiH ka evroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Castagnotto je zahvalio Komšiću na današnjem prijemu, kazavši da je njihova saradnja s Oružanim snagama BiH izuzetno uspješna.

Po njegovim riječima, Oružane snage BiH nalaze se na pravom putu, a stav BiH prema EUFOR-u je izuzetno pozitivan.

  • Nama je zadovoljstvo raditi u takvom okruženju, što znači da je sav posao koji su uradili naši prethodnici u BiH bio dobro urađen. Mislim da je takav odnos prema nama zbog toga što smo mi uvijek imali jednak pristup prema svima i zato što smo mi to zaslužili, kazao je generalmajor Castagnotto.

Po njegovim riječima, iz posljednjih izjava koje stižu iz Bruxellesa vidljivo da je Evropska unija zaista predana tome da pomogne BiH i da blisko prati sve ono što se dešava.

S tim u vezi je kazao da je 2009. godina od ključnog značaja za BiH, da postoje stvari koje su isključiva obaveza naše zemlje i koje moramo sami uraditi, a da su oni tu da nas ohrabre u svakom pogledu.

Član Predsjedništva BiH Komšić je rekao da, nažalost, ne predviđa da će 2009. biti uspješna godina za BiH iz razloga što u našoj zemlji još postoje mnoga neriješena politička pitanja. Jedno od njih jeste i pitanje Ustava BiH.

Kazao je da se politika ne odnosi adekvatno prema Oružanim snagama BiH koje se bolji dio bh. društva i očigledan primjer kako se pozitivne stvari mogu desiti u BiH.

  • Oružane snage BiH svojim radom preporučuju Bosnu i Hercegovinu u punopravno članstvo u NATO, naglasio je Komšić.

Dodao je da je u budžetu moralo biti odvojeno malo više sredstava za Oružane snage BiH, za njihovo školovanje i opremanje, a sve u skladu s NATO-ovim standardima.

Ponovio je da su strateški ciljevi BiH postati članicom NATO-a i Evropske unije i dodao da je naša zemlja na putu ka NATO-u daleko više odmakla nego na svom putu ka Evropskoj uniji.

Naglasio je da su i jedno i drugo pitanje od egzistencijalnog značaja za BiH, zemlju kojoj je potreban unutrašnji konsenzus da bi bila solidna država na dobrim temeljima.

  • Iako u ovom trenutku situacija u zemlji ne izgleda dobrom, uopće nisam pesimist kada je u pitanju budućnost i BiH i cijele regije koje će, prije ili kasnije, svakako postati sastavnim dijelovima porodice evropskih naroda, zaključio je na kraju sastanka član Predsjedništva BiH Željko Komšić.