BiH
0

Susret holandskih vojnika sa majkama Srebrenice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši pripadnici Holandskog bataljona, koji su u sastavu UNPROFOR-a 1995. godine branili Srebrenicu, zaštićenu zonu Ujedinjenih naroda (UN), danas su u fabrici akumulatora, pored Memorijalnog centra, razgovarali s majkama Srebrenice. Majke su imale niz pitanja za bivše vojnike na koje, prema izvještaju, nije bilo konkretnog odgovora.

Majke Srebrenice su bivše holandske vojnike prvo pitale zašto su bez njihovog odobrenja htjeli posjetiti Memorijalni centar Potočare, gdje su bili saučesnici genocida u julu 1995.

Uslijedilo je i pitanje jesu li vojnici koji su došli u Potočare uzeli priznanja Ministarstva odbrane Holandije za izuzetnu hrabrost pokazanu u Srebrenici i da li će svjedočiti u sporu protiv Holandije.

Na ova kao i na brojna pitanja nije bilo konkretnog odgovora pa su majke napustile prostoriju i s Holanđanima i njihovim porodicama družile se u krugu fabrike.

Nakon jednosatnog druženja u krugu fabrike i razgledanja fotografija koje su donijeli holandski vojnici Srebreničanke su im ipak dozvolile da obiđu Memorijalni centar, što su oni i učinili, a nakon toga u spomen-sobi pogledali jednosatni film o srebreničkom genocidu.

U četvrtak će holandski vojnici posjetiti nekoliko osmatračnica u okolici Srebrenice i obići hangar Zemljoradničke zadruge u Kravici kod Bratunca, gdje je 13. jula ubijeno više od 1.500 Bošnjaka iz Srebrenice. Bit će upriličena i fudbalska utakmica i druženje s mladim povratnicima Srebrenice.