{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Susret Halilović - Harison

F
1.7.2008. u 13:50
0
0
Susret Halilović - Harison
0
Susret Halilović - Harison
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH Viktorija Harison razgovarali su danas u Sarajevu o prioritetima u radu ministarstva i mogućnostima značajnije pomoći Velike Britanije u rješavanju problema povratnika i traženja nestalih osoba.
Halilović je kazao kako je i dalje važno zadržati zainteresiranost međunarodne zajednice za proces povratka, jer BiH sama neće moći završiti ovaj posao, iako su u ovoj godini osigurana značajna sredstava za povratnike.

Harison je kazala da je njena zemlja spremna pomoći BiH u svim poljima u kojima joj je ta pomoć potrebna, a posebno u procesu povratka i traženju nestalih osoba.

"Velika Britanija je najveći donator Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba (ICMP) i mi želimo da Institut za nestale BiH radi punim kapacitetom kako bi bio ubrzan ovaj bolni proces za hiljade porodica koje traže svoje najmilije", kazala je Harison.

Ministar Halilović i zamjenica ambasadora Harison razmijenili su mišljenja i o reformi Ustava BiH, te konstatirali da Velika Britanija može pomoći BiH u ovom procesu, posebno svojim autoritetom uticati na ugrađivanje u Ustav BiH evropskih demokratskih principa.

"Važno je da ustavnu reformu u BiH počnu domaći političari", kazala je Harison, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: