BiH
0

Susret Halilović-Čobanković: Zadovoljavajuća saradnja u vezi s povratkom izbjeglica

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović susreo se danas s ministrom regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske Petrom Čobankovićem.

Razgovarano je o saradnji BiH i R Hrvatske u vezi s povratkom izbjeglica. Ministri su zaključili da je saradnja zadovoljavajuća, ali da je i dalje treba unapređivati.

"Republika Hrvatska podržava regionalni pristup rješavanja problema povratka izbjeglih, ali na račun regionalnog pristupa ne treba zapostavljati i onaj bilateralni, između BiH i Hrvatske", kazao je Čobanković.

Problem povratka izbjeglih iz BiH u Hrvatsku i obratno posebno je evidentan u Posavini kao i u neriješenom pitanju nositelja stanarskog prava.

"Taj problem se rješava i ide svojom dinamikom. To je dugotrajan proces. Problematika povratka je izuzetno složena. Povratak podrazumijeva obnovu stambenih jedinica i jačanje gospodarske oblasti koja će garantirati uspješan povratak", istakao je Čobanković.

Ministar Halilović je podsjetio da Vlada R Hrvatske ulaže značajna sredstva da pomogne povratnički proces kao i na postojanje Sporazuma o povratku izbjeglica iz BiH u Hrvatsku i obratno.

"BiH je 2001. ratificirala Sporazum, Hrvatska još nije, ali se ovih dana očekuje da to i ona učini. Sporazum će olakšati proces povratka i iz aspekta zakonodavnopravnog okvira u kojem se provode aktivnosti na povratku", kazao je Halilović.

U BiH se za povratak izbjeglica izdvaja oko 160 miliona KM. Hrvatska izdvaja oko 25 miliona KN što je oko 10 miliona KM. Prema najavama ministra Čobankovića, ovaj iznos će uskoro biti uvećan, a ratificiranje Sporazuma od hrvatskog Sabora planirano je krajem juna.