BiH
0

Susret: Gregorian - Predstavnici Transparency International BiH

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian sastao se danas s delegacijom "Transparency International BiH", u kojoj su bili izvršni direktor Srđan Blagovčanin, član Upravnog odbora Emir Đikić i program menadžer Bojan Stančević.

Izvršni direktor je informirao prvog zamjenika visokog predstavnika da je Transparency International i dalje predmet napada u javnosti od zvaničnika Republike Srpske, koji uključuju i tvrdnju o navodnoj umiješanosti osoblja ove organizacije u reketiranje i organizirani kriminal.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je izrazio punu podršku zahtjevu "Transparency International BiH" da takve optužbe procesuira neovisno sudstvo, u skladu sa principima zakonitog postupanja i nepristrasnosti.

"Transparency International BiH nikada nije bio kontaktiran od policije, nikada nije bio ispitivan niti mu je ikada uručen bilo kakav sudski poziv. Predstavnici Vlade RS-a više puta su najavljivali pokretanje postupka protiv ove organizacije, ali to do sada nije rezultiralo konkretnim potezima. Ukoliko bilo ko smatra da treba pokrenuti krivični ili parnični postupak, to treba učiniti putem sudstva, a ne prozivanjima u javnosti", rekao je Gregorian.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je naglasio da napadi na neovisne aktere građanskog društva nisu u skladu sa demokratskom praksom i vladavinom prava. "Umjesto moguće klevetničkih napada na osoblje "Transparency International BiH", svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini bi trebalo da rade na boljem upravljanju, te unapređenju transparentnosti i učešća građanskog društva u javnom životu".

Na zahtjev članova Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, OHR će i dalje pažljivo pratiti razvoj događaja, u kontekstu šire političke situacije u Bosni i Hercegovini i u skladu sa posljednjim Kominikeom Vijeća za implementaciju mira, koji je podsjetio političke lidere i organe vlasti "na potrebu ispunjavanja drugog uslova, odnosno pozitivnu ocjenu situacije u BiH od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira zasnovanu na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je danas iz OHR-a.