BiH
0

Susret gradonačelnice Sarajeva i gradonačelnika Istanbula

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas delegaciju Grada Istanbula predvođenu gradonačelnikom Kadirom Topbasom i razgovarano je o saradnji ova dva pobratimska grada.

“Dogovorili smo posjetu timova stručnjaka iz Turske koji će doći u aprilu 2008. da pregledaju naše projekte koje smo uradili na infrastrukturnom sistemu, otpadnom, kanalizacionom sistemu, sistemu voda i zaštiti rijeke Miljacke od kanalizacionog sistema”, kazala je novinarima gradonačelnica Borovac nakon susreta s gradonačelnikom Istanbula.

Stručnjaci iz Turske će doći u Sarajevo kada budemo organizirali regionalni susret stručnjaka za vodu i to će ujedno biti promocija Grada Sarajeva kao grada vode, pod pokroviteljstvom Grada Istanbula, koji veliku svjetsku konferenciju o temi voda organizira 2009., kazala je gradonačelnica Borovac.

U Sarajevo će doći i turski stručnjaci koji rade pri UNESCO-u da obiđu Baščaršiju i daju konkretne prijedloge i pomoć o samoj definiciji područja i nove kandidature Baščaršije na Listu svjetske baštine.

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas je kazao da Sarajevo ima posebno mjesto u cijeloj Turskoj.

“Mi fizički nismo bili ovdje prisutni za vrijeme agresije, ali smo bili uz vas. Rahmetli Alija Izetbegović je veoma bitna ličnost za nas, a od 1997. kada je Sarajevo s Gradom Istanbulom potpisalo pobratimljenje, mi se trudimo da saradnja između naša dva grada bude na što većem nivou”, kazao je gradonačelnik Instabula.

“Nadam se da ćemo u budućnosti pomoći Gradu Sarajevu da riješi probleme što se tiče vode. Podržat ćemo Sarajevo da Baščaršija bude primljenja pod zaštitu UNESCO-a. Nastavit ćemo i saradnju što se tiče kulture između dvije države, a omogućit ćemo da omladina iz BiH dođe u naše kampove koje organiziramo tokom ljeta i da podijele iskustva s našom omladinom”, kazao je gradonačelnik Istanbula dodavši da je razgovarano i o podršci pomoći rekonstrukcije tramvajskih šina.

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas je mišljenja da je privredna saradnja između BiH i Turske u posljednje vrijeme na boljem nivou, naglasivši da je održavanje Sajma turske privrede u Sarajevu vrlo bitno za uspostavljanje još boljih odnosa dviju država.