|

Susret gradonačelnice Sarajeva i gradonačelnika Istanbula

Susret gradonačelnice Sarajeva i gradonačelnika Istanbula
0
F
FENA
7.11.2007. u 12:22
0
komentara
0

dijeljenja
Susret gradonačelnice Sarajeva i gradonačelnika Istanbula Sarajevo
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas delegaciju Grada Istanbula predvođenu gradonačelnikom Kadirom Topbasom i razgovarano je o saradnji ova dva pobratimska grada.
“Dogovorili smo posjetu timova stručnjaka iz Turske koji će doći u aprilu 2008. da pregledaju naše projekte koje smo uradili na infrastrukturnom sistemu, otpadnom, kanalizacionom sistemu, sistemu voda i zaštiti rijeke Miljacke od kanalizacionog sistema”, kazala je novinarima gradonačelnica Borovac nakon susreta s gradonačelnikom Istanbula.

Stručnjaci iz Turske će doći u Sarajevo kada budemo organizirali regionalni susret stručnjaka za vodu i to će ujedno biti promocija Grada Sarajeva kao grada vode, pod pokroviteljstvom Grada Istanbula, koji veliku svjetsku konferenciju o temi voda organizira 2009., kazala je gradonačelnica Borovac.

U Sarajevo će doći i turski stručnjaci koji rade pri UNESCO-u da obiđu Baščaršiju i daju konkretne prijedloge i pomoć o samoj definiciji područja i nove kandidature Baščaršije na Listu svjetske baštine.

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas je kazao da Sarajevo ima posebno mjesto u cijeloj Turskoj.

“Mi fizički nismo bili ovdje prisutni za vrijeme agresije, ali smo bili uz vas. Rahmetli Alija Izetbegović je veoma bitna ličnost za nas, a od 1997. kada je Sarajevo s Gradom Istanbulom potpisalo pobratimljenje, mi se trudimo da saradnja između naša dva grada bude na što većem nivou”, kazao je gradonačelnik Instabula.

“Nadam se da ćemo u budućnosti pomoći Gradu Sarajevu da riješi probleme što se tiče vode. Podržat ćemo Sarajevo da Baščaršija bude primljenja pod zaštitu UNESCO-a. Nastavit ćemo i saradnju što se tiče kulture između dvije države, a omogućit ćemo da omladina iz BiH dođe u naše kampove koje organiziramo tokom ljeta i da podijele iskustva s našom omladinom”, kazao je gradonačelnik Istanbula dodavši da je razgovarano i o podršci pomoći rekonstrukcije tramvajskih šina.

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas je mišljenja da je privredna saradnja između BiH i Turske u posljednje vrijeme na boljem nivou, naglasivši da je održavanje Sajma turske privrede u Sarajevu vrlo bitno za uspostavljanje još boljih odnosa dviju država.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.