Mostar
0

Susret Doko - Kuneva

FENA
Evropska komesarska za zaštitu potrošača Meglena Kuneva susrela se danas u Mostaru s ombudsmenom za zaštitu potrošača u BiH Draganom Dokom.

Kuneva je tom prilikom kazala kako je stav Evropske unije da se mora raditi na unutarnjem tržištu za svakoga te da su potrošači najveća kompanija.

Po njezinim riječima, čak 58 posto bruto nacionalnog dohotka u evropskim zemljama je tu zbog potrošača, tako da svako tržište ovisi od potrošača.

"Mi imamo novu vrijednost, kako ovog tako i globalnog tržišta, a to je povjerenje", kazala je Kuneva. Pritom je istakla kako je krajnje vrijeme da se u BiH počnu primjenjivati pravila unutarnjeg tržišta Evropske unije, koje ne postavlja cijene, ali insistira na tome da cijene budu transparentne.

Tokom današnjeg sastanka veliki dio razgovora posvećen je i bankama koje, prema Kunevinom mišljenju, moraju poštivati potrošače.

Oko 80 posto evropske ekonomije je ekonomija usluga, zbog čega su banke i javne usluge jako značajne, kazala je Kuneva.

Komentirajući kažnjavanje banka zbog nezakonitog povećavanja kamata, Kuneva je kazala kako sud u takvim slučajevima treba donijeti konačnu odluku te da je u svemu tome veoma značajnu ulogu odigrao ombudsmen za prava potrošača.

Tokom sastanka razgovarano je i robi iz Kine te o tome kako Kina i Amerika za dobrobit potrošača trebaju ujediniti svoje standarde.

U izjavi za novinare ombudsmen za zaštitu potrošača u BiH Dragan Doko kazao je kako je misija ombudsmena za zaštitu potrošača da učini sve što može u vezi unapređenja zaštite i položaja potrošača u BiH.

On je dodao kako se u posljednje vrijeme radi na mnogo aktivnosti, ali to je daleko od onoga što je još potrebno uraditi.

Tokom svoje posjete BiH, evropska komesarska za zaštitu potrošača Meglena Kuneva sastat će se i s predstavnicima vlasti BiH kako bi s njima razgovarala o procesu evropskih integracija i uvjetima koji proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, a odnose se na zaštitu potrošača kao veoma važnog dijela funkcionalne tržišne ekonomije.