BiH
0

Susret delegacije OSCE ambasadora s nevladinim sektorom u BiH

FENA
Predstavnici nevladinog sektora u BiH predstavili su danas u Sarajevu delegaciji ambasadora zemalja članica OSCE-a rad svojih organizacija, saopćeno je iz Fondacije Friedrich Ebert Stiftung.

Ambasadori se nalaze u dvodnevnoj posjeti BiH, a na okruglom stolu koji je organizirala Fondacija Friedrich Ebert razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH.

Kako je u uvodnom govoru rekao Igor Davidović, ambasador stalne Misije BiH pri OSCE-u, cilj skupa je doći do presjeka stvarnog stanja društveno-političke situacije u BiH.

"Do stranih diplomata dolaze različite informacije, od toga da smo u predratnom stanju do toga da je kod nas sve idealno. Danas ćemo pokušati dati stvarnu sliku o tome gdje smo, šta smo i dokle smo došli", rekao je Davidović.

Od predstavnika NVO-a moglo se čuti da se ljudske slobode i prava u BiH krše u svim segmentima i na cijeloj teritoriji BiH.

Sinan Alić iz Helsinškog komiteta za ljudska prava rekao je da bi država trebala biti zaštitnik tih prava i sloboda, ali da ih ona najviše krši.

Helsinški komitet smatra da će na putu integracije BiH u Evropsku uniju paket o ljudskim pravima biti veliki problem vlastima u BiH, ali da se o tome najmanje govori.

Alić kaže da vlast svaku sugestiju iz nevladinog sektora dočekuje nedobronamjerno i jednostavno ne reaguje.

"Građani BiH nemaju jednaka prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, socijalnu zaštitu itd., jer se sve gleda kroz etničku i nacionalnu pripadnost", rekao je Alić.

OSCE ambasadori ocijenili su današnji susret s nevladinim sektorom veoma korisnim, korisnijim od susreta s političarima, navodi se.

Kako su istakli, dobili su dragocjene informacije koje će koristiti kao smjernice u daljnjem radu i angažmanu u BiH.