BiH
0

Susret delegacija MVP-a BiH i Litvanije

FENA
Delegacija Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH koju je predvodila Jasmina Pašalić, pomoćnica ministra za bilateralne odnose, sastala se danas s delegacijom MVP-a Litvanije koju je predvodio Vidmantas Purlys, direktor u Odjelu za Evropsku uniju, na prvim bilateralnim konsultacijama dvaju ministarstava od potpisivanja Sporazuma o saradnji MVP-a BiH i MVP-a Litvanije 2002. godine.

Pašalić je istakla da između dviju zemalja ne postoje otvorena pitanja, te da su bilateralni odnosi na svim poljima dobri ali da postoji prostor za proširivanje ekonomske saradnje.

Na sastanku je dogovoreno da se treba raditi na jačanju i proširivanju pravnih okvira koji će za rezultat imati jačanje i proširivanje ekonomske saradnje dviju zemalja.

Purlys je istakao zadovoljstvo saradnjom dviju zemalja, naglasivši da vlada Litvanije ulaže velike napore kako bi se BiH zajedno sa zemljama zapadnog Balkana u potpunosti integrirala u evropske strukture.

Pašalić je upoznala delegaciju MVP-a Litvanije s aktuelnom političkom situacijom u BiH, te o statusu reformskih procesa u našoj zemlji, posebno onih koji imaju značaj za nastavak puta BiH ka evroatlantskim integracijama.

Delegacija MVP-a Litvanije je informisana i o aktivnostima i prioritetima vanjske politike BiH za naredni period, među kojima su ostvarivanje kandidatskog statusa za prijem u članstvo EU, potpuna liberalizacija viznog režima, Akcioni plan za članstvo u NATO savezu, te izbor BiH za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a za 2010.-2011. godinu.

Purlys je podržao aktivnosti BiH u procesu evroatlantskih integracija, te istakao da je Litvanija izrazila spremnost za razmjenu uzajamne podrške povodom kandidature za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine.

Delegacija MVP-a Litvanije se složila da je od velikog značaja ukidanje viza građanima BiH za države članice Šengena.

Purlys je, također, naglasio da će Litvanija ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH do kraja 2008. godine.

Delegacije su izrazile zadovoljstvo postignutom saradnjom, te istakle želju da se ovakvi sastanci bilateralne saradnje dvaju ministarstava nastave i u budućnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.