Dobri bilateralni odnosi
0

Susret Cikotića sa ambasadorima Turske i Francuske: Spriječiti ulazak ilegalnih migranata

B. R.
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas je imao odvojene susrete sa ambasadorom Turske Haldunom Kočom i ambasadorom Francuske Guillaumeom Roussonaom. Sa oba ambasadora Cikotić je razgovarao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno, Cikotić i Koč su zaključili da u oblasti sigurnosti postoje brojni zajednički izazovi, kao što je borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i ilegalnih migracija te da u tom segmentu postoji stalna potreba za daljim unaprijeđenjem odnosa i koordiniranog odgovora na te sigurnosne prijetnje.

Poručeno je da je Turska spremna nastaviti pružati podršku sigurnosnom sektoru u Bosni i Hercegovini kroz organiziranje specijalističkih obuka i treninga za pripadnike policijskih i drugih agencija u Bosni i Hercegovini.

Koč je ponovio opredjeljenost Turske za nastavak saradnje i u drugim oblastima, kao što je ekonomska i kulturna saradnja, te naglasio da postoji kontinuirana podrška Bosni i hercegovini na euroatlantskom putu, saopćeno je.

Oproštajna posjeta francuskog ambasadora

Tokom susreta Cikotića i ambasadora Roussona saradnja između dvije zemlje u oblasti sigurnosti je ocijenjena uspješnom koja se, kako je istaknuto, provodi kroz bilateralne sporazume, ali i zajedničke međunarodne aktivnosti.

Razgovarano je i o ilegalnoj trgovini oružjem.

"Posebno važna saradnja se odvija u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, kao i spriječavanju drugih teških krivičnih djela i organiziranog kriminala. Također, istaknuta je važna uloga i podrška Francuske u kontroli i suzbijanju zloupotreba malog i lakog oružja", naglašeno je.

Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Govoreći o migrantskoj krizi, Cikotić je upoznao ambasadora Roussona sa, kako je saopćeno, ključnim prioritetima Ministarstva sigurnosti BiH, a koji se odnose na jačanje zaštite granice radi spriječavanja ulazaka ilegalnih migranata i izmještanje migrantskih centara izvan naseljenih mjesta.

S obzirom da je ovo bila i oproštajna posjeta ambasadora Roussona, s obzirom da odlazi sa ove pozicije iz BiH, ministar Cikotić je zaželio mnogo uspjeha u budućem radu i profesionalnoj karijeri, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.