BiH
0

Susret Branković - McElhaney: Potreban investicijski zamah

FENA
Federalni premijer Nedžad Branković primio je u četvrtak u oproštajnu posjetu američkog ambasadora u BiH Douglasa McElhaneyja, a susret je iskorišten za razmjenu mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, posebno u FBiH.

Američkog je ambasadora interesirala i vizija budućeg razvoja i aktivnosti na pojednostavljenju procedura za osnivanje preduzeća i pokretanje biznisa s aspekta stranih investitora, saopćeno je iz Ureda za odnosa s javnošću federalne vlade.

"U tu je svrhu napravljen i program koji bi trebalo da omogući pokretljivost radne snage u BiH, a koji finansira i američka vlada", navodi se.

Premijer Branković je istakao potrebu snažnog investicijskog razvoja do kojeg može doći samo uz podršku kapitala sa strane pošto se država za velike projekte ne može zaduživati.

"Prodajom velikih kompanija u procesu privatizacije, kao što je BH Telecom, trebaju se osigurati značajna sredstva kojima će se u relativno kratkom roku napraviti moderne saobraćajnice i stvoriti normalni uvjeti rada u zdravstvu i školstvu naprimjer, " istakao je federalni premijer.

"Izgradnjom modernih cesta između Sarajeva i Tuzle, Viteza i Donjeg Vakufa, te Stoca i Neuma (za što je potrebno od 1,5 do 2 milijarde KM ) stvorili bi se uvjeti za snažnije investiranje u sve dijelove Federacije i BiH, otvorili radovi i omogućilo brže zapošljavanje i ukupan ekonomski razvoj", pojasnio je Branković.