BiH
0

Susret Branković- Bond: Poticaji u mjestima povratka

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Mušićem razgovarao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom visokog predstavnika za Srebrenicu Cliffordom Bondom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Bond je situaciju u Srebrenici ocijenio boljom u odnosu na stanje iz maja kada je došao na ovu dužnost i izložio planirane mjere i aktivnosti u narednom periodu u kojima očekuje i podršku entitetskih vlada.

Govoreći o konferenciji o ulaganjima u ovo područje, koja će biti održana iduće sedmice u Sarajevu, zahvalio je premijeru Brankoviću za dosadašnju saradnju i angažovanje u animiranju istaknutih kompanija i privrednika koji će sudjelovati na ovom skupu.

Na konferenciji bit će prezentiran dokument "Analiza mogućnosti ulaganja" koju su zajednički radili UNDP i EU i na osnovu kojeg je FIPA konkretizirala spisak dvadesetak prioritetnih projekata.

"Premijer Branković je obrazložio planirani koncept Vlade FBiH da zakonski definira područja od posebne brige u Federaciji BiH, za koja bi se kao stimulans bržeg razvoja uvele fiskalne olakšice. U tom kontekstu treba gledati i područja gdje se izbjeglice i raseljene osobe vraćaju u većem broju o čemu bi, prema mišljenju ambasadora Bonda, trebalo razmijeniti mišljenja i sa zvaničnicima Republike Srpske", navodi se u saopćenju.