BiH
0

Susret Alkalaj-Solana

FENA
Na marginama sastanka ministara vanjskih poslova država članica Unije za Mediteran koji je danas održan u Marseju, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se s visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH posebno u svjetlu ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz procesa približavanja BiH evroatlantskim integracijama.

Alkalaj je izrazio nadu da će izvještaj Evropske komisije o napretku BiH koji će biti objavljen sutra, 5. novembra, konstatirati da je postignut napredak u ispunjavanju obaveza iz procesa evropske integracije i dati impuls i podsticaj evropskom putu BiH.

Solana je istakao zabrinutost EU za stagnaciju aktivnosti u BiH u vezi s ispunjavanjem obaveza iz procesa evropske integracije te naglasio potrebu da se, što je prije moguće, ubrzano nastavi s reformskim procesima u tom pravcu.

Još jednom je upozorio na potrebu da se lideri u BiH opredijele da li žele da BiH vode u EU da bi se izbjeglo zaostajanje zemlje za drugim državama u regionu zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.