BiH
0

Susret Alkalaj - Schmidt

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas u Sarajevu nastupnu posjetu njemačkog ambasadora Joachima Schmidta. Poželio mu je dobrodošlicu i iskazao spremnost za nastavak redovnih kontakata kakve je imao i s dosadašnjim ambasadorom SR Njemačke.

Alkalaj je upoznao sugovornika s aktuelnom političkom situacijom u BiH i napretkom koji je naša zemlja postigla u domenu ekonomskog razvoja i sigurnosti u proteklom periodu. Posebno se osvrnuo na nedavno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU i naglasio da je BiH već ispunila znatan dio uslova zadatih u Mapi puta.

Alkalaj je istaknuo da su strateški ciljevi BiH članstvo u EU i NATO savezu i izrazio očekivanja za punopravno članstvo BiH u NATO do kraja 2010. godine, što će dodatno doprinijeti poboljšanju sigurnosnih prilika u regionu, te međunarodnom ugledu naše zemlje.

Alkalaj je istaknuo da su politički odnosi između BiH i SR Njemačke dobri, ali da je potrebno stvoriti uslove za ostvarivanje veće ekonomske suradnje, što bi za rezultat imalo veći broj investicija kako u BiH, tako i u SR Njemačkoj.

Alkalaj je naglasio važnost liberalizacije viznog režima između BiH i SR Njemačke, te razmatranje mogućnosti izdavanja besplatnih viza za bh. građane. Obavijestio je ambasadora Schmidta da će Generalni konzulat u Frankfurtu početi sa radom 1. augusta ove godine.

Ambasador Schmidt je istaknuo da SR Njemačka ne želi podijeljenu Evropu, nego jedinstvenu i ujedinjenu, uključujući i zemlje Balkana. Rekao je da je politička i parlamenata suradnja dviju zemalja dobra, te da međudržavni sporazumi i ugovori predstavljaju važan pravni okvir za sveukupnu suradnju i dodao da je potrebno intenzivirati bilateralne posjete.

Ministar Alkalaj iskoristo je priliku da još jednom zahvali SR Njemačkoj na podršci Bosni i Hercegovini, kao i na učešću pripadnika njemačke vojske u okviru mirovnih misija u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.