BiH
0

Susret Alkalaj - Kennedy

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj danas je u Sarajevu specijalnog izaslanika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a za pitanja holokausta ambasadora Christiana Kennedya informirao o političkoj situaciji u BiH te o oktobarskim lokalnim izborima u BiH.

Kennedy se interesirao o povratu jevrejske imovine, te istaknuo važnost općeg povrata imovine u BiH i reguliranja tog pitanja zakonskim propisima. Dodao je da pravna regulativa, kao i provedba povrata imovine može biti od vitalnog značaja za BiH i direktno uticati na izravna strana ulaganja u našu zemlju.

Alkalaj je informirao sagovornika o napretku koji je BiH ostvarila u procesu vraćanja imovine i daljim nastojanjima u pronalaženju adekvatnog rješenja, te istaknuo i sporazume BiH sa Svetom Stolicom te Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi s tim pitanjem.

Kennedy je informirao Alkalaja o međunarodnoj konferenciji u Češkoj Republici u junu 2009. godine, a bit će posvećena povratu imovine oduzete za vrijeme holokausta. Izrazio je nadu da će BiH poslati delegaciju na visokom nivou na taj skup, kojim će biti obilježena deseta godišnjica Vašingtonske konferencije.

Kennedy je izrazio namjeru da posjeti BiH ponovo početkom 2009. godine, saopćeno je danas iz MVP-a BiH.