{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Susret Alkalaj - De Gucht

F
16.10.2008. u 18:47
0
0
Susret Alkalaj - De Gucht
0
Susret Alkalaj - De Gucht
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, u okviru radne posjete Briselu, sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Karelom De Guchtom, saopćeno je iz MVPBiH.
Alkalaj je upoznao ministra De Guchta sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i aktivnostima u smislu ispunjavanja uslova na putu ka euroatlantskim integracijama.

Izrazio je uvjerenje da će godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine biti pozitivan. Ministar De Gucht je naglasio da Belgija podržava napore Bosne i Hercegovine u tom smislu.

Jedna od tema razgovora bilo je i pitanje liberalizacije viznog režima.

Ministar Alkalaj je informisao De Guchta o aktivnostima koje je BiH poduzela u okviru realizacije uslova postavljenih u Mapi puta i izrazio očekivanje da će pregovori BiH sa EU o liberalizaciji viznog režima biti uspješno okončani sljedeće godine, odnosno da će rezultirati uspostavljanjem bezviznog režima.

Alkalaj je iskoristio ovu priliku da informiše De Guchta o kandidaturi BiH za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti Organizacije ujedinjenih naroda za 2010.-2011. godinu.

Na sastanku je konstatovano da na bilateralnom planu dviju zemalja nema otvorenih pitanja, te da se intenziviranje političkih odnosa može pozitivno odraziti na saradnju u drugim domenima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: