BiH
0

Susret Alkalaj - Crucianelli: Italija podržava BiH na putu ka evroatlantskim integracijama

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas u Sarajevu sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Italije Famiano Crucianellijem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj zahvalio je za pomoć koju je Italija pružila BiH na donatorskim konferencijama za rekonstrukciju BiH, kao i na učešću italijanskih trupa u mirovnim operacijama u našoj zemlji.

Rekao je da ova posjeta dolazi u trenutku kada BiH prolazi kroz krizu Vlade, ali da se nada da će ona biti brzo prevaziđena, kako bi se stekli uvjeti da BiH do kraja godine parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Alkalaj je istakao uspješno provođenje reformi u oblastima vezanim za približavanje NATO-u, gdje je BiH vodeća u regionu.

Govoreći o regionalnoj saradnji i inicijativama ministar Alkalaj je istakao potrebu ponovog aktiviranja saradnje u Jadransko-jonskoj inicijativi, koja ima veliki značaj za BiH.

Sagovornici su se složili da su odnosi između BiH i Italije dobri u svim oblastima, što potvrđuju i nedavni susreti na visokom i najvišem nivou u Rimu i na zasjedanju GS UN-a u Njujorku.

Ministar Alkalaj je rekao da je Italija jedan od najvažnijih partnera BiH u trgovinskoj razmjeni, ali da ima još prostora za unaprjeđenje ekonomskih odnosa.

U tom kontekstu je spomenuo potrebu pokretanja procedure za zaključivanje bilateralnih sporazuma, kao što su sporazum o zaštiti stranih investicija, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji. Istakao je i potrebu iniciranja saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, kao i saradnje parlamenata BiH i Italije.

Državni sekretar Crucianelli zahvalio je za prijem i rekao da Italija podržava BiH na njenom putu ka Evropskoj Uniji i NATO-u.

U tom smislu je istakao da je dogovor u Mostaru o nastavku pregovora za reformu policije dobar, ali da treba napraviti dodatne napore kako bi se stekli uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Naglasio je da je interes Italije stabilnost u regionu, što potvrđuje i prisustvo italijanskih trupa u BiH i na Kosovu.

Rekao je da podržava regionalne inicijative, kao i saradnju po pitanju borbe protiv organiziranog kriminala.

Razgovarano je i o situaciji u regionu i pitanju Kosova, pri čemu je ministar Alkalaj ponovio stav da BiH podržava svako rješenje za Kosovo koje je rezultat dogovora Beograda i Prištine, saopćeno je.