Zloupotrijebio memorandum
2

Suspenzija pomoćniku ministra porodice RS

FENA
Nakon skandala s zloupotrebom memoranduma Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a entitetska vlada suspendovala je danas Gorana Racu, pomoćnika za sport u tom resoru.

Vlada RS-a suspendovala je Racu na inicijativu ministrice porodice, omladine i sporta Nade Tešanović, a čitav slučaj zlopotrebe služebnog položaja istražit će Vladina komisija za disciplinsku odgovornost državnih službenika.

Potvrdila je to danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci resorna ministrica Nada Tešanović, nakon što su u javnost dospjeli detalji da su na memorandumu Ministarstva u dva navrata slati privatni dopisi načelniku Odjeljenja za inspekcijske poslove Administrativne službe grada Banja Luka, a koje je potpisala Goranova supruga Bojana Raca, koja ni ne radi u ovom ministarstvu.

Bojana Raca je dopisom na memorandumu Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a urgencijama tražila da joj se odgovori na zahtjev koji je podnijela za rušenje objekta "Hard rok kafe" u Banjoj Luci, s čijim vlasnikom vodi privatni spor.

Vlasnik objekta Siniša Tomić je podnio prijavu protiv Race zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja te o tome upoznao najviše zvaničnike RS i Banje Luke.

Goran Raca u svoju odbranu tvrdio da je “nepažnjom omogućio supruzi da koristi njegov stik na kome se nalazi memorandum Ministarstva i da napiše urgencije na tom dokumentu”.

Zanimljivo je da je sve to nazvao “tehničkom greškom koja može samo da izazove lakšu povredu dužnosti”, iako je zakonom jasno definirano ko i u kojim slučajevima može koristiti memorandum institucija ili u ovom slučaju Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a.