Krivično djelo
40

Suspendovan granični policajac: Puštao osobe kojima je zbog koronavirusa zabranjen ulazak

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas je donio još jedno rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH i to za policijskog službenika R.K., pripadnika Jedinice granične policije Brčko.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas je, 20. marta 2020. godine, donio još jedno rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH i to za policijskog službenika R.K., pripadnika Jedinice granične policije Brčko.

Protiv imenovanog policijskog službenika pokrenut je disciplinski postupak zbog postojanja sumnje da je isti počinio teže povredu službene dužnosti, iz člana 105. stav (1) tačka 1), 9) i 23) Zakona o policijskim službenicima BiH, što se definira kao ''neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka'', ''ponašanje koje narušava ugled policijskog organa'' i ''zloupotreba službenog položaja'', kao i krivični postupak donošenjem Naredbe o sprovođenju istrage od strane Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 217. stav 1. KZ BiH.

Kao što je javnost već ranije bila obaviještena, postoje osnovi sumnje da je navedeni policijski službenik 15. marta 2020. godine omogućio nezakonit ulazak u Bosnu i Hercegovinu tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog virusa corona, jer ih je pustio da prođu na teritorij Brčko distrikta BiH, a da nisu prošli obaveznu proceduru u smislu upućivanja na štand sanitarne inspekcije i izdavanja rješenja za izolaciju, čime je direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana u BiH, a sve za određeni iznos novca. Imenovani je nakon toga lišen slobode i predat u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH, te mu je određena mjera pritvora.

Imajući u vidu da je protiv imenovanog policijskog službenika pokrenut disciplinski i krivični postupak, te da su ispunjeni svi uslovi za privremenu suspenziju sa zadataka i dužnosti koje obavlja u Graničnoj policiji BiH, a uzimajući u obzir prirodu teže povrede službene dužnosti krivičnog djela i okolnosti pod kojima su počinjeni, osnovano se moglo zaključiti da bi ostanak navedeneg policijskog službenika u službi štetio interesima i ugledu Granične policije BiH, direktor Granične policije je iskoristio svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije.

Suspenzija navedenog policijskog službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.