Sud BiH
0

Suspendirani stražari KPZ Foča

FENA
Sedam stražara Kazneno-popravnog zavoda Foča (KPZ), koji su učestvovali u sprovođenju osuđenika za ratne zločine Radovana Stankovića iz tog zatvora do bolnice u maju prošle godine, danas su suspendirani s posla.

Nalog za suspenziju izdao je jutros ministar pravde RS-a Džerard Selman direktoru Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča nakon što je Sud BiH jučer potvrdio optužnicu protiv deset osoba koje se dovode u vezu s bjekstvom Stankovića iz zatvora u Foči, 25. maja prošle godine.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ranka Stankovića zbog omogućavanja bjekstva iz fočanskog zatvora svom bratu Radovanu Stankoviću.

Zbog bjekstva osuđenika za ratni zločin optuženi su i Mile Krsmanović, tadašnji pomoćnik direktora KPZ Foča, te zatvorski čuvari Miroslav Blagojević, Zdravko Vrečo, Dragan Mašić, Srđan Vilotić, Miro Prodanović i Goran Milošević. Njima je na teret stavljen nesavjestan rad u službi, a optužene su i doktorica Brankica Davidović i medicinska sestra Ranka Dragičević zbog falsifikovanja isprava.

Ranko Stanković je, prema navodima optužnice, u maju 2007. godine, prethodno se dogovorivši s bratom, nabavio putnički automobil koji je pomenutog datuma ostavio ispred Stomatološkog fakulteta u Foči.

Miletu Krsmanoviću je kao pomoćniku direktora za osiguranje u KPZ Foča na teret stavljen propust u organizovanju rada, a zatvorskim čuvarima i vozačima što nisu upotrijebili sredstva prinude i izašli iz vozila kako bi pokušali spriječiti bjekstvo.

Stanković nakon bjekstva sve do danas nije lociran i uhapšen.Za njim je raspisana i crvena Interpolova potjernica.

Sud BiH osudio ga je na 20 godina zatvora zbog višestrukih silovanja i držanja u zatočeništvu bošnjačkih žena u Miljevini kod Foče.