|

Suspendiran zamjenik direktora Granične policije BiH Vahid Alagić

Suspendiran zamjenik direktora Granične policije BiH Vahid Alagić
0
F
FENA
7.12.2007. u 12:05
0
komentara
0

dijeljenja
Suspendiran zamjenik direktora Granične policije BiH Vahid Alagić
U skladu s ovlaštenjima i odgovornostima propisanim Zakonom o policijskim službenicima BiH, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić donio je danas rješenje kojim se privremeno suspenduje zamjenik direktora Granične policije BiH Vahid Alagić.
Donošenju rješenja o suspenziji prethodilo je otvaranje istrage Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su Vahid Alagić i drugi počinili ratni zločin protiv stanovništva, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Disciplinska komisija Granične policije BiH istovremeno je donijela i rješenje o pokretanju disciplinskog postupka zbog postojanja osnova sumnje da je Alagić počinio težu povredu službene dužnosti - ponašanje koje narušava ugled policijskog organa.

Iz Granične policije BiH također je privremeno suspendirano i 12 policijskih službenika protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istragu, jer postoji osnov sumnje da su obavljajući dužnost u JGP Doljani počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi s krivičnim djelom udruživanja radi činjenja krivičnih djela.

Postoji osnov sumnje da su policijski službenici Granične policije BiH, zajedno sa sadašnjim i bivšim carinskim službenicima Uprave za indirektno oporezivanje te osobama zaposlenim u špediterskim firmama omogućili uvoz, carinjenje i registriranje vozila. Pri tome su za sebe ili druge pribavili neutvrđenu imovinsku korist neplaćanjem poreza prilikom uvoza, čime bi oštetili budžet BiH.

Unutrašnju istragu u ovom složenom predmetu vodio je Centralni istražni ured Granične policije, koja je trajala oko tri godine. Pri tome je ostvarena izuzetno dobra saradnja s Tužilaštvom BiH, što je rezultiralo i otvaranjem istrage u ovom predmetu.

Kao i u prethodnom slučaju, Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je rješenje o pokretanju disciplinskog postupka zbog postojanja osnova sumnje da je navedeni broj policijskih službenika počinio težu povredu službene dužnosti - ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja.

Cijeneći da bi u oba slučaja bilo štetno po Graničnu policiju BiH da policijski službenici i dalje ostanu na dužnosti, u ovom je policijskom organu doneseno rješenje o privremenoj suspenziji koja će trajati do okončanja krivičnog postupka ili okončanja krivične istrage.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.