{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suspendiran zamjenik direktora Granične policije BiH Vahid Alagić

F
7.12.2007. u 12:05
0
0
Suspendiran zamjenik direktora Granične policije BiH Vahid Alagić
0
Suspendiran zamjenik direktora Granične policije BiH Vahid Alagić
U skladu s ovlaštenjima i odgovornostima propisanim Zakonom o policijskim službenicima BiH, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić donio je danas rješenje kojim se privremeno suspenduje zamjenik direktora Granične policije BiH Vahid Alagić.
Donošenju rješenja o suspenziji prethodilo je otvaranje istrage Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su Vahid Alagić i drugi počinili ratni zločin protiv stanovništva, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Disciplinska komisija Granične policije BiH istovremeno je donijela i rješenje o pokretanju disciplinskog postupka zbog postojanja osnova sumnje da je Alagić počinio težu povredu službene dužnosti - ponašanje koje narušava ugled policijskog organa.

Iz Granične policije BiH također je privremeno suspendirano i 12 policijskih službenika protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istragu, jer postoji osnov sumnje da su obavljajući dužnost u JGP Doljani počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi s krivičnim djelom udruživanja radi činjenja krivičnih djela.

Postoji osnov sumnje da su policijski službenici Granične policije BiH, zajedno sa sadašnjim i bivšim carinskim službenicima Uprave za indirektno oporezivanje te osobama zaposlenim u špediterskim firmama omogućili uvoz, carinjenje i registriranje vozila. Pri tome su za sebe ili druge pribavili neutvrđenu imovinsku korist neplaćanjem poreza prilikom uvoza, čime bi oštetili budžet BiH.

Unutrašnju istragu u ovom složenom predmetu vodio je Centralni istražni ured Granične policije, koja je trajala oko tri godine. Pri tome je ostvarena izuzetno dobra saradnja s Tužilaštvom BiH, što je rezultiralo i otvaranjem istrage u ovom predmetu.

Kao i u prethodnom slučaju, Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je rješenje o pokretanju disciplinskog postupka zbog postojanja osnova sumnje da je navedeni broj policijskih službenika počinio težu povredu službene dužnosti - ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja.

Cijeneći da bi u oba slučaja bilo štetno po Graničnu policiju BiH da policijski službenici i dalje ostanu na dužnosti, u ovom je policijskom organu doneseno rješenje o privremenoj suspenziji koja će trajati do okončanja krivičnog postupka ili okončanja krivične istrage.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: