Kazne od 50 do 600 KM
425

Sušiti veš na prozoru ili ne, nadležni neodlučni: Rastegnuti i puni štrikovi ruglo u Sarajevu

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dok su nam ovog ljeta stizale vijesti o zabrani sušenja veša u gradovima Dalmacije, rastegnuti i puni štrikovi dio su sarajevske svakodnevnice. Nekada je u glavnom gradu bilo zabranjeno sušiti veš na prozorima u zgradama na području gradskih općina, a danas, čini se, ni nadležni ne znaju kako postupiti prema ovoj zabrani.

Još prije 11 godine gradski vijećnici Grada Sarajeva utvrdili su izmjene Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama, odnosno donijeli strožije mjere za stanare. Potom se 2015. godine govorilo o dopunama ove Odluke, ali iz inspektorata Grada Sarajeva kažu nam da od 21. maja 2008. godine nije usvojena nijedna izmjena i dopuna Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama.

"Odredba Odluke odnosi se na područje grada Sarajeva, odnosno na četiri gradske općine", kazao nam je Džemal Krupalija, glavni inspektor Grada Sarajeva, misleći na općine Centar, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Kazne za kršenje ove zabrane, pojašnjava nam dalje Krupalija, za pravne osobe iznose od 500 KM do 600 KM, za odgovorne osobe u preduzećima od 100 do 200 KM te za fizičke osobe od 50 do 100 KM.

"Na balkonima je dozvoljeno sušenje rublja samo do visine parapetnog zida, odnosno zatvorene balkonske ograde, a unutar gabarita balkona. Također se ne smije kvasiti fasada, niti ugrožavati drugi stanari i prolaznici", ističe Krupalija.

Međutim, kako smo ranije pisali, što nam potvrđuje i sarajevski upravitelj OKI, gradski vijećnici Grada Sarajevo naknadno su usvojili izmjene Odluke o kućnom redu kojima je regulisano u kojim dijelovima grada će važiti zabrana sušenja veša, a u kojima ne.

"Tada je dogovoreno da se zabrana odnosi na centralne dijelove grada, uglavnom naselja koja gledaju prema glavnoj saobraćajnici, s obzirom da je bilo nemoguće ostaviti zabranu za sve dijelove grada. U ovim drugim naseljima van centra grada nije zabranjeno sušenje veša", kazali su nam iz OKI-ja.

Centralnu jezgru grada u tom smisli čine, gledano sa zapada, ulica Fra Anđela Zvizdovića, Vrbanja uključujući i most Suade Dilberović i Olge Sučić do spoja s ulicom Terezije, a južno ulicom Terezije do Skenderije i ulicom Hamdije Kreševljakovića do Austrijskog trga, odakle nastavlja ulicom Bistrik do Careve džamije i Obalom Isa-bega Isakovića do Šeher-Ćehajinog mosta na istoku i dalje preko mosta do ulice Telali sjevernom granicom, te Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

S druge strane, iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša pojašnjavaju nam kako je Odluka o kućnom redu prestala važiti kada je usvojen Zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade prema kojem etažni vlasnici brinu o kućnom redu. To znači da stanari mogu sami odlučiti da li će sušiti veš na prozorima ili ne.

Iz Grada Sarajeva također su nam kazali da je donošenje Odluke o kućnom redu bilo u nadležnosti Grada Sarajeva u skladu sa Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom. Međutim, kako kažu, otkako je taj zakon stavljen van snage stupanjem na snagu Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, kućni red je u isključivoj nadležnosti etažnih vlasnika.

Iako u potpunosti nije jasno da li zabrana sušenja veša na prozorima važi za građane cijelog grada, stanare u centru Sarajeva ili uopće ne važi, Služba za inspekcijski nadzor Grada Sarajeva kontinuirano provodi mjere i radnje kako bi djelovala preventivno i korektivno prema građanima glavnog grada.

Odluku o kućnom redu gradski vijećnici pokušavali su staviti van snage nekoliko puta, ali nisu imali većinu glasova.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Sarajevski inspektor Krupalija kaže kako je apsurdno da etažni vlasnici odlučuju o ovim stvarima te ističe da je potreban pravni akt koji će regulisati ovu oblast.

"Inspekcija postupa prema zaprimljenim prijavama, prema nalogu glavnog inspektora te prema službenoj dužnosti. S obzirom na izmijenjenu zakonsku regulativu koja je bila osnov za donošenje Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama, postupanje po prijavama odvijalo se na način da se inspekcijski postupak vodio u smjeru rješavanja problema građana, a ne samo represivnog djelovanja uz izricanje kazne. Ovakav pristup zahtijeva više izlazaka na teren prema istom predmetu prilikom čega se vrše kontrolni pregledi i jača saradnja s građanima, te stiče povjerenje u rad inspekcijskih organa. Protiv subjekata nadzora koji nastave kršiti odredbe Odluke o kućnom redu i nakon nastojanja inspekcije da u više pokušaja preventivno djeluje, pokreće se prekršajni postupak uz izricanje novčane kazne. U suštini, građane smo upozoravali na sušenje veša i uglavnom su pozitivno reagovali. Veći problem imamo s odlaganjem smeća u haustorima", govori nam Krupalija.

Sušiti veš na prozoru ili ne, sigurno će ostati misterija mnogim građanima. Ali, sigurno je i kako će prizori štrikova punih odjeće i dalje biti ruglo u gradu. Koliko je građana zaista kažnjeno zbog okačenog veša na prozoru nadležni nam nisu otkrili, a vjerovatno je da odgovor glasi - niko.