{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suradnja Švicarske i BiH odlična, radit će se na poboljšanju ekonomskih odnosa

F
6.5.2008. u 12:55
0
0
Suradnja Švicarske i BiH odlična, radit će se na poboljšanju ekonomskih odnosa
0
Suradnja Švicarske i BiH odlična, radit će se na poboljšanju ekonomskih odnosa
Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Slavko Matić izjavio je danas nakon susreta s delegacijom Komisije za vanjske poslove Državnog savjeta Švicarske da je suradnja Švicarske i BiH izuzetno dobra kada je u pitanju politička sfera, ali da treba raditi na poboljšanju ekonomskih odnosa.
Matić je kazao da je s kolegama iz Švicarske razgovarano o aktuelnim pitanjima s kojima se BiH susreće na putu ka evropskim integracijama te podsjetio na pomoć koju je BiH dobila od Švicarske u ratnom i poslijeratnom periodu.

"Švicarska je zbrinula oko 25.000 osoba koje su izbjegle iz BiH. Finansijska pomoć iz Švicarske, do ovog trenutka, iznosi 150 miliona dolara. U narednom periodu u svrhu pomoći povratku, Švicarska će uložiti dodatnih 15 miliona dolara", naveo je Matić.

Razgovarano je i o potpisivanju sporazuma dviju vlada o readmisiji, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, dvojnog državljanstva te policijske suradnje.

Predsjednik Komisije za vanjske poslove Državnog savjeta Švicarske Geri Muller podsjetio je da su ove dvije zemlje oduvijek imale odličnu suradnju, posebno u kulturi i prevenciji mira.

Po njegovim riječima odnosi BiH i Švicarske su odlični, intenzivni i obuhvataju različite domene, od tehničke suradnje pa nadalje, a dobrim odnosima doprinose i aktivnosti zajednice građana BiH u Švicarskoj, njih oko 40.000.

Delegacija iz Švicarske će se susresti i sa članovima kolegija oba doma PSBiH te s ministrom pravde BiH Barišom Čolakom i pomoćnikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Marijom Nenadićem.

Švicarska delegacija će posjetiti također Međunarodni komitet za nestale osobe u Tuzli, te Brčko.

Nakon posjete Bosni i Hercegovini, švicarska delegacija će boraviti u Srbiji i na Kosovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: