BiH
0

Supruge ambasadora u BiH pozivaju građane na Diplomatski bazar

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Supruge ambasadora u BiH danas su ispred BBI centra u Sarajevu promovisale nadolazeći Diplomatski zimski bazar, koji će se 8. decembra održati u Domu Oružanih snaga BiH.

Ovo je već treća godina zaredom kako supruge ambasadora stranih zemalja u BiH promovišu ovaj bazar pred BBI centrom, jer je to jedno od najfrekventnijih mjesta u gradu. Iako je danas bilo dosta hladno vrijeme u Sarajevu, to ih nije omelo da građane pozovu na bazar, koji je inače humanitarnog karaktera.

Tu su danas, između ostalih, bile supruge ambasadora Švicarske, Francuske, Švedske i Slovenije, Brigitte Schaller Schoepf, Claudia Carceroni de Carvalho, Nora Schilling, te Maja Dobnikar, a došli su ih podržati i francuski i švedski ambasador u našoj zemlji Rolland Gilles i Bose Hedberg.

Raznovrsna ponuda

Supruga francuskog ambasadora Claudia Carceroni de Carvalho novinarima je kazala kako su supruge ambasadora zadovoljne što svoje slobodno vrijeme mogu iskoristiti na ovaj način, promovišući nešto što je dobro i humano, budući da će sav novac prikupljen na bazaru biti podijeljen u humanitarne svrhe.

"Ja vam mogu reći da će se Francuska na bazaru, između ostaloga, predstaviti sa dobrim vinima i sirevima, tako da vas svakako pozivam da dođete. Drago mi je da sam dio ovih snaga koje su se udružile kako bi pomogle onima kojima je pomoć zaista potrebna", kazala je De Carvalho.

Supruga slovenskog ambasadora, Maja Dobnikar, kazala je kako će na bazaru učestvovati 23 ambasade u našoj zemlji, kao i strane organizacije te određeni proizvođači.

"Osim hrane i pića na bazaru će se moći kupiti i neki predmeti koji su vrlo praktični i zanimljivi. Želim istaći da je ovo dobra prilika da se posjetioci na jednom mjestu upoznaju sa ponudom iz toliko puno zemalja, što svakako nije čest slučaj. Nadam se da će odziv građana na bazar i ove godine biti izuzetno dobar kao i ranije, jer iz godine u godinu imamo sve više posjetitelja, ali i sve više prihoda koji prosljeđujemo u dobrotvorne svrhe", kazala je Dobnikar.

Humanitarne svrhe

Supruge ambasadora danas su građanima Sarajeva dijelile promotivni materijal, te ih usput pozivale na bazar, koji će 8. decembra u Domu Oružanih snaga BiH trajati od 11 do 17 sati. Ulaznica na bazar će koštati pet KM, a svi posjetitelji će sa tom ulaznicom besplatno moći otići na Termalnu rivijeru na Ilidžu.

Na ovogodišnjem Diplomatskom zimskom bazaru bit će izložena i prodavana hrana, pića, predmeti, ručni radovi i druge stvari karakteristične za svaku od zemalja iz kojih supruge ambasadora dolaze. Prikupljena sredstva bit će donirana u humanitarne svrhe fondaciji Helping Hearts and Hands Foundation iz Sarajeva, Udruženju građana "Pomirenje" i Programu osnaživanja zdravlja žena (WHEP).