Amela Šehović
92

Supruga Osmana Mehmedagića za američke sankcije okrivila Erica Larsona

A. L.
Amela Šehović Mehmedagić optužila je bivšeg savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo Erica Larsona da je kriv što je njen suprug Osman Mehmedagić dobio sankcije američkog State Departmenta.
"Sjećate li se Erica Larsona? To je onaj što ga je Američka ambasada po hitnom potupku iz BiH vratila u SAD jer je teško kompromitovan. Iako se iz ambasade često oglašavaju po razno raznim pitanjima, nikad građanima ove zemlje nisu objasnili šta je to tako strašno učinio Larson i ko je tražio da se isti momentalno otpremi iz BiH. E, sad je taj isti Larson raspodijeljen na mjesto sa kojeg odlučuje ko će se naći na američkoj crnoj listi", napisala je Šehović Mehmedagić.

Inače, Larson je bio i međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH a obavljao je i funkciju višeg savjenika za pravosuđe u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori.

Podsjetimo, Mehmedagiću je novim američkim sankcijama zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Držvave. Za Mehmedagića iz State Departmenta navode da je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj kako bi stekao finansijsku imućnost. Kao dio ovih radnji, njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović također je obuhvaćena.

Osim Mehmedagića, istim sankcijama obuhvaćena je i bivša državna tužiteljica Diana Kajmaković.

Podsjetit ćemo, i Kajmaković i Mehmedagić se već nalaze na listi sankcije Ministarstva finansija SAD-a.