BiH
0

Supruga njemačkog predsjednika posjetila u Sarajevu oboljele od Cronove bolesti

FENA
Eva - Luise Koeler
Eva - Luise Koeler
Supruga predsjednika Njemačke Eva Luise-Köhler posjetila je danas u Sarajevu Udruženje oboljelih od Morbus crohna i Ulceroznog colitisa BiH i na taj način podržala njihov rad i nastojanja da ostvare ista prava oboljelih od te bolesti na području cijele BiH.

Predsjednica Udruženja Alma Hadžić kazala je Feni da je gošća podržala njihov novi projekt koji se odnosi na uspostavu terapijsko-edukativnog centra u kojem bi boravili oboljeli od te bolesti s područja cijele BiH. Planirano je da centar bude smješten u Semizovcu kod Sarajeva, a bavio bi se i prekvalifikacijom oboljelih.

Hadžić ističe da se članovi Udruženja već pet godina zalažu za kvalitetniji i bolji život oboljelih od te teške bolesti. S tim u vezi realizirali su niz projeka, a u javnosti su poznati po sloganu "Bolest nije kraj, život mora ići dalje".

Morbus crohn i Ulcerozni colitis su hronične upalne bolesti probavnog sistema, a da bi se držale pod kontrolom zahtijevaju adekvatnu svakodnevnu terapiju koja je veoma skupa. Morbus crohn se još naziva i studentska bolest i česta je kod mladih ljudi.

U BiH je registrirano oko 1.300 oboljelih od tih bolesti, a u Sarajevu ih ima oko 340.