Narodna skupština RS
0

Suprotstavljeni stavovi vlasti i opozicije o ekonomskoj politici

FENA
Dokument "Ekonomska politika Republike Srpske za narednu godinu" danas su kritikovali poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a.

Za SDS i SRSRS predložene mjere nisu realno planirane.

Prethodno je entitetski premijer Milorad Dodik kazao da su osnovni ciljevi tog dokumenta da se zadrži zaposlenost i stimulacija izvoza, a da potrošnja ne prelazi sadašnje okvire.

Po njegovim riječima, u idućoj godini bruto društveni proizvod treba da raste dva posto i da se održi rast industrijske prizvodnje od šest posto.

On kaže da su osigurane javne investicije u iznosu od 1,9 milijardi KM, što je tri posto povećanje investicija.

S druge strane, poslanik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica smatra da je Dodik "sam priznao da je ekonomska politika za ovu godinu doživjela slom, a na što je opozicija upozoravala još prilikom usvajanja tog dokumenta".

Za njega je ono što se predlaže u narednoj godini još i "gore", a kritikovao je i Sindikat, ali i privrednike koji podržavaju predložene mjere.

Zamjerio je i zbog predviđenog smanjenja plata policajcima, upravi i pravosuđu, ističući da će oni to itekako osjetiti za razliku od funkcionera koji imaju zarade i do 5.000 KM.

I poslanik Srpske demokratske stranke Dušan Stojičić ocijenio je mjere ekonomske politike RS-a za narednu godinu kao nerealne.

Parlamentu se prethodno obratila i predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić koja je ponovila da je u ovoj godini više od 10.000 radnika proglašeno tehnološkim viškom i da je neophodno u 2010. godini sačuvati radna mjesta.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore, kaže da će se ekonomska kriza prevazići tako što će povećati konkuretnost domaćih proizvoda u zemljama okruženja i Evropske unije.

Rasprava u Skupštini RS-a, kao i u više navrata do sada, i danas je odustupala od tačke dnevnog reda pa su se čule rasprave i o ukidanju ombudsmana RS-a iako je zakon o tom pitanju povučen iz skupštinske procedure.

Za raspravu, koja se nastavlja nakon redovne pauze, prijavio se veliki broj poslanika.