|

Suprotstavljeni stavovi vlasti i opozicije o ekonomskoj politici

Suprotstavljeni stavovi vlasti i opozicije o ekonomskoj politici
0
F
FENA
15.12.2009. u 16:05
0
komentara
0

dijeljenja
Suprotstavljeni stavovi vlasti i opozicije o ekonomskoj politici
Dokument "Ekonomska politika Republike Srpske za narednu godinu" danas su kritikovali poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a.
Za SDS i SRSRS predložene mjere nisu realno planirane.

Prethodno je entitetski premijer Milorad Dodik kazao da su osnovni ciljevi tog dokumenta da se zadrži zaposlenost i stimulacija izvoza, a da potrošnja ne prelazi sadašnje okvire.

Po njegovim riječima, u idućoj godini bruto društveni proizvod treba da raste dva posto i da se održi rast industrijske prizvodnje od šest posto.

On kaže da su osigurane javne investicije u iznosu od 1,9 milijardi KM, što je tri posto povećanje investicija.

S druge strane, poslanik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica smatra da je Dodik "sam priznao da je ekonomska politika za ovu godinu doživjela slom, a na što je opozicija upozoravala još prilikom usvajanja tog dokumenta".

Za njega je ono što se predlaže u narednoj godini još i "gore", a kritikovao je i Sindikat, ali i privrednike koji podržavaju predložene mjere.

Zamjerio je i zbog predviđenog smanjenja plata policajcima, upravi i pravosuđu, ističući da će oni to itekako osjetiti za razliku od funkcionera koji imaju zarade i do 5.000 KM.

I poslanik Srpske demokratske stranke Dušan Stojičić ocijenio je mjere ekonomske politike RS-a za narednu godinu kao nerealne.

Parlamentu se prethodno obratila i predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić koja je ponovila da je u ovoj godini više od 10.000 radnika proglašeno tehnološkim viškom i da je neophodno u 2010. godini sačuvati radna mjesta.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore, kaže da će se ekonomska kriza prevazići tako što će povećati konkuretnost domaćih proizvoda u zemljama okruženja i Evropske unije.

Rasprava u Skupštini RS-a, kao i u više navrata do sada, i danas je odustupala od tačke dnevnog reda pa su se čule rasprave i o ukidanju ombudsmana RS-a iako je zakon o tom pitanju povučen iz skupštinske procedure.

Za raspravu, koja se nastavlja nakon redovne pauze, prijavio se veliki broj poslanika.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.