Brčko
0

Suprotni stavovi Vlade i Sindikata o smanjenju plata

FENA
Brčko
Brčko
Zbog problema koji se odnosi na primjenu novog Zakona o porezu na dohodak koji je doveo do određenog smanjenja plata za oko 3.100 radnika na budžetu danas je na inicijativu predsjednika Skupštine Distrikta održan sastanak predstavnika brčanske vlade, skupštine i sindikata.

Dragan Pajić, gradonačelnik Distrikta, kazao je da ne postoji dovoljna infomiranost ni Sindikata ni radnika, te da je Vlada prošle godine u decembru usvojila zakonska rješenja koja su harmonizirana na nivou Bosne i Hercegovine.

"Ove doprinose koje smo zakonskim rješenjima stavili na teret radnika, a ne na teret poslodavaca, koja važe na nivou BiH, visina stope je kao i u Federaciji i RS-u, i mi ne možemo kršiti zakon, već samo možemo vidjeti da li visinu stope možemo umanjiti za pola procenta ili ne“, istakao je Pajić.

"Intencija predsjednika Skupštine je bila da se iz prve ruke predstavnici vlasti upoznaju o reakcijama Sindikata, ali i o onom što je objektivno dovelo do smanjenja plate. Na jednoj strani je potreba da se očuva princip zakonitosti po kome se na prostoru BiH uvodi jedinstvena stopa doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, a s druge strane da se očuva socijalna stabilnost na području Distrikta, koja je poprilično uzdrmana", istakao je Siniša Milić, portparol Skupštine Brčko Distrikta BiH.

Ilija Kalajdžić, predsjednik Sindikata Distrikta, naglasio je da postoji nerazumijevanje jer Vlada je samo jedan od poslodavaca, a Zakon se odnosi na sve radnike koji su zaposleni u Distriktu, tako da ima i zloupotrebe od poslodavaca.

"Ima puno argumenata da se ovo stanje u Distriktu popravi i da zajednički riješimo ovaj problem, inače se bojim ulice, a ovo je vrijeme kada je sve nestabilno, a pogotovo su radnici i građani ogorčeni ponašanjem vlasti na svim nivoima, pa i u Brčko Distriktu BiH“, kazao je Kalajdžić.

Konkretan rezultat današnjeg sastanka je dogovor da se u srijedu ponovo održi sastanak na kome bi predstavnici Sindikata trebali iznijeti svoj prijedlog o prevazilaženju ove situacije, a Vlada dati informaciju o tome gdje će se utrošiti oko milion i 200 hiljada KM prikupljenih na ovaj način na godišnjem nivou.