Brčko
0

Supervizor Gregorian odgodio okončanje supervizije

FENA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian obustavio je sve pripreme oko svečanosti završetka supervizije i zatvaranja ureda supervizora koje su bile najavljene za sredinu ovoga mjeseca.

Gregorian je obavijestio predsjednika Tribunala Robertsa Ovena o ozbiljnom nepoštovanju preuzetih obveza od strane Republike Srpske.

Neriješena pitanja su bila izmirenje međusobnih dugovanja s entitetima, mogućnost izbora i promjene entitetskog državljanstva te uključivanje Distrikta u pravni regulacijski okvir za tržište električne energije u BiH. Također, pošto Distrikt sudjeluje u servisiranju unutarnjeg i vanjskog duga BiH potrebno mu je dodijeliti pravičan udio u raspodjeli sukcesijskih sredstava SFRJ.

Obzirom da nijedan od entiteta nije pokazao spremnost da riješi ova pitanja koja datiraju od prije 10 godina, visoki predstavnik je svojom odlukom nametnuo tehnička rješenja .

"Jedina obveza države i entiteta je bila da objave odluke visokog predstavnika u svojim službenim glasnicima kako bi one stupile na snagu. Objavljivanjem bi se omogućilo supervizoru da obavijesti Tribunal da entiteti ispunjavaju svoje obveze sukladno s Konačnom arbitražnom odlukom te da shodno tome prestaje nadležnost Tribunala i da da preporuku Savjetu za implementaciju mira da donese odluku o okončanju supervizije do kraja ove godine. Premda su država i Federacija Bosne i Hercegovine postupile sukladno s odlukama visokog predstavnika, Vlada i Narodna skupština Republike Srpske odbacile su nametnuta rješenja i odbile objaviti ih u Službenom glasniku RS, što predstavlja kršenje zakona same RS", stoji u priopćenju iz Ureda Supervizora.

"Osim neispunjavanja svojih obveza iz Konačne arbitražne odluke i neprihvaćanja odluke visokog predstavnika, Republika Srpska je također usvojila plan kojim bi uspostavila nadležnost nad sustavom prijenosa električne energije BiH kroz Brčko Distrikt, što je oblik ozbiljnog nepoštovanja Konačne odluke. Nijedan od entiteta ne može vršiti nadležnost na teritoriji Distrikta. To mogu samo Distrikt i institucije BiH", smatra Gregorian.

Gregorian je kategoričan da se proces okončanja supervizije može nastaviti samo ukoliko i kada RS prihvati svoje obveze proistekle iz Konačne arbitražne odluke koja je konačna i obvezujuća za sve strane i sukladna s Aneksom 2. Daytonskog mirovnog sporazuma.